Sépie s žampiony
40 min.
Ingredience
- 400gramůSépie
- 200gramůŽampiony čerstvé
- 1,5lžíceSůl
- 1,5lžíceCitronová šťáva
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 100gramůKvěták
- 100gramůBrokolice
- 80gramůKukuřice
- 80gramůHrášek
- 80gramůMrkev kořen
- 3stroužkyČesnek
- 2kusyŠalotka
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1,5decilitryVývar drůbeží
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 250gramůNudle rýžové
- 2lžíceOlej slunečnicový
- dresink
- 2lžíceOlej sezamový
- 4lžíceOmáčka sojová světlá
- 3lžíceVíno rýžové čínské
- 3stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
649 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
15 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Sépie dobře očistíme, odstraníme zobáčky, osušíme, podélně rozkrájíme. Výrazněji osolíme (1 lžíce) a necháme 2 - 3 minuty odležet. Znovu omyjeme, pokapeme citronovou šťávou, znovu necháme odležet 10 minut. Sépie vaříme v litru vody, do které jsme dali lžičku soli přibližně 4 - 6 minut. Necháme je okapat, znovu osolíme (1 lžička) a opepříme (1 lžička), poté pokrájíme na menší kousky.
- 2Omyjeme květák, brokolici a rozdělíme je na růžičky. Mraženou kukuřici s hráškem a mrkví promyjeme pod horkou vodou, necháme odkapat. Česnek se šalotkou očistíme. Šalotku drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Kukuřičný škrob Maizenu rozmícháme v drůbežím vývaru.
- 3V hrnci uvedeme do varu litr vody, vložímeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4 - 5 minut (podle návodu), poté je scedíme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky.
- 4Na dresink smícháme 2 lžíce sezamového oleje, 4 polévkové lžíce sójové omáčky se 3 lžícemi rýžového vína, prolisovaným česnekem a petrželí.
- 5V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony i ostatní připravenou zeleninu. Zprudka restujeme za stálého míchání 2 - 3 minuty. Přidáme sépii, přimícháme dressing, dobře promísíme a necháme přejít varem.
- 6Vmícháme nudle, případně dochutíme solí, pepřem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.