Slavnostní barevný pilaf
100 min.
Ingredience
- 1kilogramSkopové maso přední
- 500gramůRýže loupaná
- 2kusyCibule
- 4stroužkyČesnek
- 4kusyFeferony
- 1kusBrambory
- 50gramůMandle
- 50gramůRozinky tmavé
- 250gramůJogurt bílý
- 2lžičkyŠafrán
- 100gramůKokos - mletý (Kopra)
- 150gramůCukr moučkový
- 2kusyCitrony
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2špetkySůl
- 500gramůSkopové maso mleté
- 5decilitrůVoda pitná
- 250gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaZázvor mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1603 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
106 g
Sacharidy
116 g
Vláknina
10 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Česnek, feferonky a petrželku nasekáme nadrobno. Smícháme s nastrouhaným vařeným bramborem a mletým masem. Přidáme zázvor, pepř, trochu kmínu, muškátový oříšek a ochutíme solí. Směs necháme odpočinout.
- 2Jednu cibuli nakrájíme, na rozpáleném másle necháme zesklovatět, přidáme nakrájené maso, kmín a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
- 3Nasekané mandle smícháme s rozinkami. Šafrán rozmícháme ve šťávě vymačkané z citronů, cukr svaříme v 1/4 litru vody.
- 4Ze směsi mletého masa vytvoříme malé kuličky a na másle je osmažíme. Mandle s rozinkami upražíme rovněž na másle. Strouhaný kokos důkladně rozvaříme v trošce vody. Rýži propláchneme a polovinu dáme dusit. Když je napůl hotová, přidáme citronovou šťávu se šafránem a promícháme.
- 5V jiné nádobě rozehřejeme máslo, přidáme špetku soli, kokosové mléko a druhou nakrájenou cibuli. Vsypeme zbytek rýže a podlijeme. Dusíme do poloměkka. Takto nám vznikne dvojí rýže-bílá a žlutá.
- 6Do bílé rýže vmícháme hotové kostky masa i se šťávou, všechny zbylé ingredience s jogurtem a svařeným cukrem, důkladně promícháme a třetinu směsi přemístíme do kastrolu. Na tuto vrstvu dáme polovinu žluté rýže, pak druhou třetinu bílé, rozetřeme zbytek žluté a nakonec dáme zbylou bílou rýži. Přiklopíme a necháme ještě chvíli podusit.
- 7Hotový pilaf opatrně vyklopíme na horký podnos, dozdobíme smaženými kuličkami z mletého masa a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.