Smetanový boršč zeleninový
60 min.
Ingredience
- 500gramůRajčata
- 100gramůMrkev kořen
- 50gramůPetržel kořen
- 300gramůČervená řepa
- 2kusyCibule
- 200gramůZelí hlávkové bílé
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceKopr čerstvý
- 300gramůBrambory
- 5stroužkůČesnek
- 150mililitrůZakysaná smetana
- 2kusyBobkový list
- 2kusyPaprika zelená
- 1lžičkaSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1,3litryVoda pitná
- 0,5lžíceOcet kvasný lihový
- 0,5lžíceCukr krupice
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
244 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
17 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
6 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme a rozčtvrtíme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na čtverečky. Petrželovou nať a kopr nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme.
- 2Na másle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, polovinu nakrájených paprik, rajčata, řepu, zakapeme octem, zalijeme 500 ml vody a za občasného míchání dusíme zhruba 20 minut. Poté vmícháme brambory, zelí, koření, vlijeme zbylou vodu a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté polévku osolíme, osladíme, vmícháme zbylou papriku, česnek a necháme přejít varem. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a kopr.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.