Telecí bujon se smrži
150 min.

Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 500gramůTelecí kosti
- 50gramůSmrže sušené
- 100gramůBrambory
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 2gramyMrkev kořen
- 80gramůHrášek
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1lžícePažitka
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
615 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
21 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
17 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 150 g sušených promytých smržů namočíme do 3 dl telecího bujonu na 10 minut. Houby scedíme, vývar zachytíme a smícháme se 7 dl čistého telecího bujonu a dáme vařit.
- 2Oloupanou a omytou zeleninu: brambory, mrkev a celer pokrájíme na kostičky. Očištěnou omytou cibuli a omytou pažitku pokrájíme nadrobno.
- 3V hrnci rozpustíme 2 lžice másla, které posypeme 1 lžičkou barevného pepře a 1/2 lžičkou bílého pepře, máslo promícháme, dáme na něj smrže se zeleninou (kromě brambor a pažitky) a restujeme dozlatova.
- 4Přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu, přidáme brambory s celerem a vše vaříme 15 minut.
- 55 minut před dovařením dáme do polévky 70 g zeleného mraženého hrášku. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem a chilli.
- 6Telecí vývar se smrži podáváme posypaný pažitkou.
- 7Telecí masový bujon [27974]:
- 8Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 9Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 10Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 11Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 12Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.