Telecí rajská polévka
140 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1,5lžičkySůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 2stroužkyČesnek
- 2kusyMrkev kořen
- 500gramůTelecí kosti
- 400gramůRajčata
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaOregano sušené
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaMajoránka
- 1,5lžičkySůl
- 2lžičkyCukr krupice
- 1lžičkaMaizena - kukuřičný škrob
- 3lžíceVíno portské
- 4lžíceZakysaná smetana
- 2špetkyHřebíček mletý
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
518 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
18 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
10 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky, které rozmixujeme. V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého telecího bujonu, přidáme rozmixovaná rajčata, bobkový list a nové koření.
- 2Čerstvé oregano, tymián a majoránku omyjeme, drobně pokrájíme a přidáme do polévky. Dochutíme ji solí, cukrem, pepřem, mletým hřebíčkem a vaříme přibližně 5 - 7 minut.
- 31 lžičku kukuřičného škrobu rozmícháme ve 3 lžicích vody a přimícháme do polévky. Nakonec rajskou polévku dochutíme 3 lžícemi portského vína.
- 4Každou porci polévky podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.
- 5Telecí masový bujon [27974]:
- 6Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 7Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 8Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 9Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 10Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.