Vaření hlemýždi v bílém vínu
335 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 50kusůHlemýždi
- Bylinkové máslo
- 2lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžíceLibeček
- 2kusyŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaSůl
- 400gramůMáslo čerstvé
- Na uvaření ulit
- 1litrVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- Solná směs
- Zelenino-masový vývar
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPastinák
- 150gramůCeler řapíkatý
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1kusCibule
- 6kusůHřebíček
- 2kusyČesnek
- 1litrVoda pitná
- 3,8decilitryVíno bílé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
789 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
67 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin.
- 2V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout.
- 3Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky.
- 4Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat.
- 5Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla.
- 6Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.