Velikonoční polévka s bylinkami
40 min.
Ingredience
- 2kusyŽemle tuková
- 5lžicMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1,5lžičkySůl
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceKopřiva
- 1lžícePampeliškové listy
- 1lžíceChudobka květ
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceŘeřicha
- 1lžíceŠťovík
- 1lžíceListy jahodník
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžícePažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
450 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
40 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
270 mg
Cukr
107 mg
Postup přípravy
- 1Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi je osmažíme na rozpáleném másle (2 lžíce) dozlatova.
- 2V hrnci rozpustíme další lžíci másla, přimícháme k němu 1 lžíci mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které postupně, za stálého míchání, přilijeme 1 litr vody. Přidáme sůl a pomalu polévku přivedeme k varu.
- 3Všechny jarní bylinky: listy kopřivy, lísty šťovíku, sedmikrásky, pažitku, petrželku kudrnku, řeřichu, listy pampelišek, listy jahodníku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 4V pánvi na másle - 2 lžíce - podusíme všechny bylinky, které dáme vařit do polévky s rozvařenou jíškou. Přimícháme rozkvedlaný žloutek ve smetaně a dosolíme podle chuti. Bylinky povaříme přibližně 5 minut.
- 5Polévku podáváme s opraženou žemlí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.