Vínový bujon se smetanou a mrkví
120 min.
Ingredience
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]
- 1kilogramBažant obecný
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 4kusyJalovec
- 200gramůKuřecí drůbky
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4lžícePepř 4 barev
- 1kusPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 7decilitrůVoda pitná
- 200kusůMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePažitka
- 3lžíceOlej olivový
- 1gramPetržel kořen
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2špetkyHřebíček mletý
- 1špetkaKardamom
- 0,5lžičkaSůl
- 4lžíceSmetana zakysaná 14%
- 200gramůTopinambury
- 400gramůBažantí prsa
- 200gramůMrkev kořen
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2844 kcal
Bílkoviny
116 g
Tuky
43 g
Sacharidy
400 g
Vláknina
157 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Bažantí omytá a osušená prsa pokrájíme na nudličky a v pánvi je na olivovém oleji prudce orestujeme.
- 2Mrkev, petržel a topinanbury oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
- 3V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu pod pokličkou krátce podusíme, zalijeme 1 litrem vínového bujonu, přimícháme pepř, mletý hřebíček, kardamom a pomalu vaříme 5 minut.
- 4Pak polévku odstavíme z plotny, necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na pyré. Znovu ji přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vložíme pokrájené maso a vaříme 5 minut. Dochutíme solí, přimícháme 4 lžíce zakysané smetany, pažitku a podáváme.
- 5Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- 6Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- 7Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat.
- 8Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 9Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.