Voňavé hovězí se smetanovou kaší
150 min.
Ingredience
- Bramborová kaše
- 500gramůBrambory
- 6decilitrůVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 50gramůSlanina vepřová
- 1lžícePažitka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceMáslo čerstvé
- Voňavé maso
- 2kusyCibule
- 100gramůMrkev kořen
- 60gramůCeler bulvový
- 60gramůPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 2kusyBobkový list
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2,5decilitryVíno červené
- 3decilitryBujón hovězí
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 350gramůHovězí kýta
- 1lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1667 kcal
Bílkoviny
78 g
Tuky
104 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
12 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Hovězí špalíček masa z kýty zbavíme blan, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme, omyjeme a na menší kousky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Omyjeme bylinky - petrželovou a celerovou nať, tymián, rozmarýn, bobkové listy a snítky svážeme nití.
- 2V pekáči si rozpálíme extra olivový olej s máslem a zeleninu orestujeme dozlatova. Restujeme ji přibližně 3-4 minuty, poté přidáme maso a společně restujeme další 4 minuty. Maso osolíme, opepříme a přilijeme červené víno, hovězí bujón, rajský protlak, přiložíme svazek bylinek, 2 bobkové listy a vše promícháme. Pekáč zakryjeme a dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Maso pečeme 100 minut. Během pečení ho občas promícháme, podle chuti případně dosolíme a před dopečením dalších 20 minut zvýšíme teplotu na 200-220°C. Šťáva s masem začne houstnout, mělo by jí být ke konci pečení minimum.
- 3Zhruba 30 minut před dopečením masa oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 dl vody, 1 lžičkou soli a vaříme je doměkka 20 minut. Poté je scedíme a rozmačkáme. Když se ještě brambory vaří, pokrájíme uzenou slaninu na kostičky a v pánvi vysmažíme dokřupava. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu a pomalu ji vaříme, až z ní zůstane polovina objemu. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
- 4Ve druhém rendlíku si rozpustíme máslo, které zamícháme do horkých rozmačkaných brambor. Dochutíme je solí, přilijeme smetanu a kaši vyšleháme. Rozdělíme ji na talíře, do středu smetanové kaše položíme maso, na maso dáme křupavou slaninu a vše pokapeme šťávou z masa. Porce posypeme pažitkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.