Zapečená rajčata plněná arménským salátem
40 min.
Ingredience
- 1kusPórek
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 4lžícePetržel - nať
- 1lžíceMáta
- 8kusůRajčata
- 750mililitrůRýže dušená
- 6lžicRybíz červený
- 4lžíceOříšky piniové
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 125mililitrůVývar zeleninový
- 125mililitrůVíno bílé
- 500gramůŠpenát listový čerstvý
- 4lžíceOlej olivový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
260 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
9 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Velký pórek zbavíme tuhých zelených částí a nadrobno ho nakrájíme, na malé kousky posekáme velkou oloupanou cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme čerstvou petrželku a čerstvou mátu. Z velkých omytých rajčat seřízneme vršky a důkladně vydlabeme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Vybranou dužinu na jemno nasekáme.
- 2Ve velkém rendlíku na olivovém oleji dozlatova osmažíme pórek s cibulí, pak přidáme dušenou rýži s rajčatovou dužinou, rybízem a s oříšky, posekanou mátu, petrželovou nať, mořskou sůl a mletý pepř. Směs promícháme a restujeme, až je aromatická a dobře prohřátá.
- 3Vydlabaná rajčata naplníme kořeněnou rýžovou směsí, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme je do pekáče. Zeleninový vývar smícháme s bílým vínem a prolisovaným česnekem, směsí přelijeme naplněná rajčata. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě rajčata asi 15 minut zapékáme.
- 4Mezitím opereme a osušíme mladé špenátové listy, které pak v misce zalijeme 2/3 horké vypečené šťávy z rajčat. Špenátové listy rozdělíme na servírovací talířky a na ně položíme rajčata.
- 5Plněná rajčata servírujeme pokapaná zbývajícím šťávou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.