Zapečené šišky
75 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- Smetanová zálivka
- 2decilitrySmetana 12% (konzumní)
- 0,5litrMléko plnotučné
- 2stroužkyČesnek
- 3špetkySůl
- 2kusyVejce slepičí
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 2špetkyPaprika mletá pálivá
- Těsto
- 800gramůBrambory
- 1,2litryVoda pitná
- 150gramůMouka pšeničná hrubá
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžičkyPepř černý mletý
- 3lžičkySůl
- 2špetkyZázvor mletý
- 2,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
580 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
27 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
6 g
Cukr
591 mg
Postup přípravy
- 1Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.
- 2Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).
- 3Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.
- 4Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.
- 5Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 11. 8. 2016
Zapečené šišky
Dobré bezmasé jídlo. Podávala jsem se zeleniovým salátem. Doporučuju 🙂