Zeleninový bujon bylinkami a bramborem
105 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 200gramůBrambory
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžícePažitka
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- 200gramůŠtěrbák zahradní
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 0,25lžičkaBazalka
- 0,25kusBobkový list
- 25gramůCeler bulvový
- 0,25lžičkaEstragon
- 62,5gramůMrkev kořen
- 0,25lžičkaPepř černý celý
- 37,5gramůPetržel kořen
- 0,25lžícePetržel - nať
- 75gramůPórek
- 0,25lžičkaSaturejka
- 0,12lžíceSůl mořská
- 0,5kusŠalotka
- 0,38litrVoda pitná
- 0,75lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
185 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
10 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Cibuli s bramborami očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na kostky.
- 2Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku.
- 3V hrnci v 1 litru zeleninového bujonu uvaříme při mírné teplotě brambory (5-7 minut). Přidáme podušenou Endivii s cibulí, bylinky a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
- 4Polévku dosolíme podle chuti a podáváme.
- 5Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 9Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.