Králík

Králík je v české kuchyni stále víc oblíbený. Bílé maso králíka je zdravé, mimo jiné v porovnání s ostatním masem obsahuje nejméně cholesterolu. Podle názorů některých kuchařů je nejlepší pečený králík, ale vynikající je i králík na smetaně nebo svíčková z králíka. Nejlepší recepty na různá jídla z králičího masa najdete v této části a určitě by jste alespoň nekteré měli vyzkoušet.

Králík se svíčkovou omáčkou

Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky. Vykuchaného králíka (bez hlavy) rozporcujeme, odstraníme tuk, blány a dobře ho omyjeme. Pak porce prošpikujeme slaninou a maso osolíme. Maso dáme do pekáče, celého obložíme zeleninou, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, jalovec, cukr a zalijeme vodou s octem. Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do chladničky. Králíka necháme v marinádě 1 - 2 dny. Maso během té doby obracíme 1 - 2 za den. Po dvou dnech maso dáme péct i se zeleninou a marinádou. Přidáme k němu 100 g másla a pečeme pod poklicí při 220°C. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. Pečeme přibližně 50 - 60 minut. Pokud bude potřeba, přilijeme 1 - 2 dl vody. V malé pánvi si rozpustíme cukr a za stálého míchání upražíme karamel. Když je maso měkké, vyjmeme ho ze zeleniny. Ještě odstraníme koření s bobkovým listem a zeleninu rozmixujeme. Poté omáčku dáme znovu na plotnu a přivedeme k varu. Ve smetaně (2.5 dl) si důkladně rozmícháme hladkou mouku a zamícháme ji do omáčky. Krátce asi 3 - 4 minuty povaříme. Přimícháme karamel, podle chuti dosolíme nebo osladíme cukrem. Králíka vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Každou porci ozdobíme kopečkem neslazené tuhé šlehačky, kterou jsme si vyšlehali z 1 dl smetany. Na ni položíme lžíci brusinkového džemu.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.