Babiččina bábovka

Kdo by neměl rád poctivou českou bábovku? Mnohým z nás evokuje letní prázdniny u babičky na venkově. Voňavá, ještě teplá mramorovaná bábovka se skvěle hodí nejen ke kávě, ale také ke kakau nebo horké čokoládě, případně k čaji. Že jste na ni dostali chuť? Upečte si ji s námi!

Pro lahodné dezerty světové kuchyně, jako je cheesecake, panna cotta, brownies, cupcakes, mousse au chocolat nebo profiteroles, se poněkud zapomnělo na ty tradiční české. Není to ale škoda? Vždyť pokud si na třené bábovce dáte záležet, může zmíněným dezertům směle konkurovat. A když vám přece jen bude připadat sušší, zkuste si ji namazat marmeládou nebo nutellou.

Poctivá třená bábovka

  • 330 g polohrubé mouky

  • 320 g krupicového cukru

  • 180 g změklého másla

  • 125 ml mléka

  • 4 vejce

  • 1 lžíce kakaa na pečení

  • 1 lžíce oleje

  • 3 lžíce hrubé mouky

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Máslo s cukrem utřeme do pěny (třeme alespoň 20 minut, abychom získali světlou a nadýchanou pěnu), poté všleháme žloutky. Do této směsi po třetinách přidáváme střídavě mouku a mléko. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do těsta. Do třetiny těsta zamícháme kakao a do vymazané formy střídavě vrstvíme světlé a hnědé těsto. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C zhruba 40 minut, pro jistotu provedeme zkoušku špejlí. Upečenou bábovku necháme 2 minuty stát a pak ji vyklopíme z formy. Necháme zchladnout a podáváme.

Dobrou chuť!

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.