Co nesmí chybět na velikonočním stole?

Velikonoce patří po Vánocích mezi nejvíce slavené svátky u nás. Lidé si užívají nejen volné dny, ale chtějí si také dopřát velikonoční dobroty. V menu nesmí chybět oblíbené mazance, beránek či tradiční velikonoční nádivka.

Co nesmí chybět na velikonočním stole?

Mezi tradiční velikonoční pokrmy patří rozhodně beránek, kterého vám pomohou upéci i děti. Pojmout letošní pečení můžete i netradičně, upečte si třeba velikonočního zajíčka či vajíčko. Stačí vám k tomu pár ingrediencí a kvalitní forma na pečení.

Co se týče polévek, můžete zvolit zelňačku nebo také bylinkovou polévku se smetanou, hovězí vývar s krupicovými knedlíčky, výběr je jen na vás. Nebojte se uvařit plný hrnec lahodné polévky.

Slavnostní tabule se rozhodně neobejde bez oblíbené nádivky. Můžete do ní dát čerstvé jarní kopřivy nebo špenát případně medvědí česnek. K nádivce se hodí kuřecí, telecí, jehněčí nebo králičí maso.

Recept na velikonoční nádivku

Suroviny:

  • sůl

  • 10 ks vajec

  • petrželka

  • majoránka

  • pažitka

  • kopřivy (špenát či medvědí česnek)

  • 10 ks rohlíků

  • mletý pepř

  • 0,5 kg uzeného masa

  • 0,5 kg vepřového masa


Příprava:

Vepřové a uzené maso uvařte nejprve do měkka. Část vývaru si sceďte a ponechte. Následně se můžete pustit do přípravy nádivky:

Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte vývarem. K rohlíkům přimíchejte žloutky, přidejte sůl, pepř a bylinky a nakonec vmíchejte ušlehaný sníh. Do nádivky přidejte i kopřivy či špenát. Nádivku přendejte do vhodné formy na pečení a pečte ji ½ – ¾ hodiny. Pak ji můžete podávat teplou i studenou.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.