Crêpes

Spousta dětí miluje palačinky s marmeládou, pro některé dospělé je to ale příliš obyčejný dezert, a jako sladký oběd pro ně ani nepřipadají v úvahu. Co ale posunout palačinky na zcela nový level? Vyzkoušejte tenoučké francouzské crêpes, které lze připravit nasladko i naslano. A nenechte si ujít nejslavnější variantu – crêpes suzette.

Ačkoliv crêpes známe jako tradiční francouzský dezert či snídani, kořeny má tahle pochoutka ve starověkém Řecku. Jejich francouzský název je odvozen od latinského slova crispa, což bychom mohli přeložit jako pomačkaná nebo kadeřavá.

Svátek palačinek

Každý rok na 2. února se ve Francii slaví svátek palačinek. Říká se, že komu se podaří pravou rukou vyhodit palačinku z pánve do vzduchu a opět ji chytit, zatímco v levé ruce drží zlatou minci, ten v příštím roce zbohatne. Svátek palačinek se slaví i v anglicky mluvících zemích a Irsku a připadá na Masopustní úterý (letos to bylo 25. února). V Anglii se dokonce pořádají závody v běhu, kdy účastníci drží v ruce pánev s palačinkou a za běhu ji vyhazují do vzduchu a zase chytají.

Základní recept na crêpes

Tenhle recept můžete použít jak pro sladké, tak i pro slané palačinky (s tím rozdílem, že do slaných nepřidávejte vanilkový extrakt).

  • 140 g hladké mouky

  • 40 g másla

  • 350 ml mléka

  • 80 ml oleje

  • 3 vejce

  • 1 lžička vanilkového extraktu (u palačinek naslano vynechejte)

  • 2 lžičky cukru

  • špetka soli

Hladkou mouku prosijeme přes sítko, máslo rozpustíme. Všechny ingredience kromě oleje vložíme do stolního mixéru, promixujeme a necháme v chladu odležet asi hodinu, klidně i přes noc. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev, do oleje namočíme mašlovačku a pánev si zlehka vymažeme. Těsto promícháme, nabereme naběračkou a vlijeme do pánve. Pánví ihned začneme otáčet, aby se těsto rozlilo rovnoměrně po celém povrchu, anebo použijeme speciální dřevěný nástroj ve tvaru T, kterým těsto rozetřeme. Těsta by mělo být v pánvi tolik, aby hotová palačinka byla průsvitná, avšak bez děr. Jakmile povrch těsta zaschne, palačinku otočíme a opečeme i z druhé strany. Potom palačinku přemístíme na talíř, pánev opět vymažeme a vlijeme další dávku těsta. Postup opakujeme, dokud není všechno těsto spotřebované. Palačinky podáváme teplé s libovolnou náplní, anebo zastudena.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.