Domácí marcipán a co s ním
Třetí adventní neděli máme za sebou a ve většině domácností už je napečeno. A teď přichází čas na nepečené cukroví. Které můžete vyrábět klidně na poslední chvíli. Použít do něj můžete domácí marcipán – vyrobit ho není těžké. Naučíme vás, jak si připravit mandlový i mléčný (falešný) marcipán a jak ho využít k výrobě vánočního cukroví.
Víte, odkud vůbec marcipán pochází? Na tom se vlastně nemohou shodnout ani odborníci. Marcipán se vyráběl ve středověkém Španělsku a Sicílii, nejspíše se tam však rozšířil z Persie, tyto oblasti totiž byly v rukou muslimů. Později se mistry v přípravě marcipánu stala severoněmecká města, jako Lübeck nebo Královec (dnešní Kaliningrad).
Ten tradiční marcipán se samozřejmě připravuje z mandlí, pokud ale z nějakého důvodu nejíte ořechy, můžete si připravit variantu ze sušeného mléka. Anebo zkuste obě verze.
Mandlový marcipán
-
220 g mandlí
-
220 g moučkového cukru
-
1 – 2 vaječné bílky
-
1 lžička vanilkového extraktu
Mandle vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut stát, poté vodu slijeme, mandle necháme trochu zchladnout a poté z nich prsty sloupneme slupku. Oloupané mandle necháme dobře oschnout. Dobře je rozmixujeme nebo umeleme, měly by být co nejjemnější. Mleté mandle promícháme s moučkovým cukrem a přidáme jeden vaječný bílek a vanilkový extrakt. Dobře rukama propracujeme, případně si můžeme pomoci kuchyňským robotem. Vezmeme do dlaně trochu hmoty, pevně zmáčkneme a pěst rozevřeme – pokud hmota zůstala pospolu a dobře drží, je hotovo, pokud se naopak rozpadá, je třeba přidat druhý bílek, nejprve jen lžíci a v případě potřeby postupně doplňovat. Až získáme správnou konzistenci, můžeme dát marcipán vychladit, anebo se rovnou pustit do přípravy cukroví.
Mléčný (falešný) marcipán
-
170 g sušeného plnotučného mléka
-
130 g moučkového cukru
-
1 – 2 bílky
-
1 lžička vanilkového extraktu
Sušené mléko dobře promícháme s moučkovým cukrem, přidáme jeden bílek a vanilkový extrakt. Směs dobře promícháme, trochu jí vezmeme do ruky a stiskneme, pokud hmota nedrží při sobě a rozsýpá se, přidáme ještě lžíci bílku. Test zopakujeme a případně přidáme další bílek. Marcipán propracujeme a buď hned použijeme, anebo uložíme do lednice.
Vyrobit marcipán už umíme. A teď si z něj připravíme skvělé vánoční cukroví. U receptů záměrně neuvádíme, který typ marcipánu použít, je to čistě na vás.
Hříbečci
-
200 g marcipánu
-
3 lžíce holandského kakaa
Jednodušší cukroví už existovat nemůže! Z marcipánu oddělíme kousek a vyválíme ho na širší váleček. Z dalšího kousku vytvoříme kuličku a dlaní ji mírně zploštíme. Prst smočíme ve vodě, potřeme jím jednu stranu válečku a připevníme ji k placičce, tu vytvarujeme jako klobouk houby. Klobouk nyní poválíme v holandském kakau a necháme zaschnout.