Domácí výroba piva: Jak na to a co všechno potřebujete?

Zajímáte se o pivo a rádi byste si ho zkusili uvařit vlastnoručně? Poradíme vám, co všechno budete potřebovat a jak postupovat

 

Foto: Freepik.com

 

Co budete potřebovat?

Rozhodně se neobejdete bez základních ingrediencí:

 

1.      Slad

Ten je důležitý kvůli svému obsahu cukrů, které se při kvašení mění na alkohol.

 

2.      Chmel

Dodává pivu chuť, říz a pomáhá mu vydržet déle čerstvé – to se děje díky obsaženým alfa-kyselinám.

 

3.      Pivovarské kvasnice

Ty mají na starosti to nejdůležitější – přeměnu cukru na alkohol.

 

4.      Voda

Poslední nezbytnou ingrediencí je čistá a nezávadná voda (tvoří více než 85 % piva).

 

Potřeba je i vybavení

  • Mlýnek na obiloviny,
  • hrnec (30 l),
  • teploměr,
  • vařečka,
  • varné sáčky na chmel,
  • kbelíky,
  • cedníky,
  • utěrky,
  • chladicí zařízení,
  • kvasicí nádoba,
  • hadička,
  • lednička,
  • PET lahve (nebo skleněné s uzávěrem).

 

Postup je následující

  1. Vystírka: Slad nadrtíme v mlýnku a smícháme s vodou o teplotě 52 °C. Udržujeme 15–20 minut.
  2. Rmutování:Dvourmutový postup: 2/3 díla do kbelíků, zbytek na 62–65 °C a vaříme 20 minut. Zvýšíme na 72 °C a 15 minut. Přilijeme k odložené tekutině a promícháme. Opakujeme (72 °C, 15 minut). Spojíme a udržujeme 10 minut při 75–78 °C. Máme sladinu.
  3. Scezování: Oddělíme sladinu od mláta za pomoci cedníků s utěrkami a kbelíků.
  4. Chmelovar: Do vroucí sladiny přidáme 3× po 45 minutách sáček s 50 g chmele. Vaříme 90 minut, scedíme.
  5. Chlazení: Mladinu co nejrychleji ochladíme (např. ponorným chladičem).
  6. Primární kvašení: Mladinu promícháme, usadí se chmelový kal. Stočíme do kvasné nádoby a ochladíme na 8–12 °C. Přidáme kvasnice. V kvasné fázi sbíráme pěnu lžící/cedníkem. Konec kvašení poznáme po ustání pěny a zesvětlení tekutiny.
  7. Stáčení a ležení: Pivo stočíme do PET lahví (nebo skleněných s uzávěrem). Necháme týden v teplotě kvašení pro sekundární kvašení. Pak snížíme teplotu pod 5 °C a necháme pivo minimálně 4 týdny odpočívat.

 

Změřte množství alkoholu v pivu a kalorie

Nejpřesnější metoda měření alkoholu v pivu je pomocí hustoměru. Změříte hustotu piva před a po kvašení a na základě rozdílu vypočítáte obsah alkoholu. Kalorie zjistíte také výpočtem, který zohledňuje množství bílkovin a sacharidů, více zjistíte v následujícím článku: Pivo kalorie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.