Domácí výroba piva: Jak na to a co všechno potřebujete?
Zajímáte se o pivo a rádi byste si ho zkusili uvařit vlastnoručně? Poradíme vám, co všechno budete potřebovat a jak postupovat
Co budete potřebovat?
Rozhodně se neobejdete bez základních ingrediencí:
1. Slad
Ten je důležitý kvůli svému obsahu cukrů, které se při kvašení mění na alkohol.
2. Chmel
Dodává pivu chuť, říz a pomáhá mu vydržet déle čerstvé – to se děje díky obsaženým alfa-kyselinám.
3. Pivovarské kvasnice
Ty mají na starosti to nejdůležitější – přeměnu cukru na alkohol.
4. Voda
Poslední nezbytnou ingrediencí je čistá a nezávadná voda (tvoří více než 85 % piva).
Potřeba je i vybavení
- Mlýnek na obiloviny,
- hrnec (30 l),
- teploměr,
- vařečka,
- varné sáčky na chmel,
- kbelíky,
- cedníky,
- utěrky,
- chladicí zařízení,
- kvasicí nádoba,
- hadička,
- lednička,
- PET lahve (nebo skleněné s uzávěrem).
Postup je následující
- Vystírka: Slad nadrtíme v mlýnku a smícháme s vodou o teplotě 52 °C. Udržujeme 15–20 minut.
- Rmutování:Dvourmutový postup: 2/3 díla do kbelíků, zbytek na 62–65 °C a vaříme 20 minut. Zvýšíme na 72 °C a 15 minut. Přilijeme k odložené tekutině a promícháme. Opakujeme (72 °C, 15 minut). Spojíme a udržujeme 10 minut při 75–78 °C. Máme sladinu.
- Scezování: Oddělíme sladinu od mláta za pomoci cedníků s utěrkami a kbelíků.
- Chmelovar: Do vroucí sladiny přidáme 3× po 45 minutách sáček s 50 g chmele. Vaříme 90 minut, scedíme.
- Chlazení: Mladinu co nejrychleji ochladíme (např. ponorným chladičem).
- Primární kvašení: Mladinu promícháme, usadí se chmelový kal. Stočíme do kvasné nádoby a ochladíme na 8–12 °C. Přidáme kvasnice. V kvasné fázi sbíráme pěnu lžící/cedníkem. Konec kvašení poznáme po ustání pěny a zesvětlení tekutiny.
- Stáčení a ležení: Pivo stočíme do PET lahví (nebo skleněných s uzávěrem). Necháme týden v teplotě kvašení pro sekundární kvašení. Pak snížíme teplotu pod 5 °C a necháme pivo minimálně 4 týdny odpočívat.
Změřte množství alkoholu v pivu a kalorie
Nejpřesnější metoda měření alkoholu v pivu je pomocí hustoměru. Změříte hustotu piva před a po kvašení a na základě rozdílu vypočítáte obsah alkoholu. Kalorie zjistíte také výpočtem, který zohledňuje množství bílkovin a sacharidů, více zjistíte v následujícím článku: Pivo kalorie.