Dýňový koláč s ořechy

 V současné době probíhají na zahradách poslední sklizně dýní a je potřeba je zpracovat.  Tato plodina se objevuje v našich kuchyni stále častěji, můžete ji využít i pro cukrářské účely. Recept na dýňový koláč vám umožní vytvořit jedinečný moučník. Tato zelenina se skvěle hodí jako součást koláče, který můžete podávat k odpolední svačině. Příprava není nijak náročná. 

Proč dýni konzumovat?

Dýně je zelenina, která stejně jako okurka, tykev, cuketa a vodní meloun patří do čeledi tykvovitých. Pochází ze Střední Ameriky a je známá již od starověku.

Oranžová dužina dýně je zdrojem cenných nutričních hodnot. Dýně obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. Proto její pravidelná konzumace působí blahodárně na lidský organismus. Pomáhá snižovat riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, arytmie, ischemická choroba srdeční a rakovina. Díky vysokému obsahu antioxidantů z rodiny karotenoidů, především alfa- a beta-karotenu, pomáhá konzumace dýně zpomalit proces stárnutí organismu a pomáhá udržet si déle mladistvý vzhled.


Stojí za to vědět, že betakaroten přispívá ke zlepšení vzhledu pokožky a její barvy a také zaručuje protizánětlivé vlastnosti dýně. Zelenina je také bohatá na draslík, který upravuje krevní tlak a zabraňuje otokům. V malých dávkách dodává vápník, hořčík, železo a zinek. Dýně je také zdrojem vitamínů skupiny B Mnoho lidí říká, že pravidelná konzumace této zeleniny nám může zlepšit náladu.

Dýně se doporučuje lidem na hubnoucí dietě, protože mezi její přednosti patří nízký kalorický obsah. 100 gramů dýňové dužiny poskytuje 26-44 kcal, v závislosti na jejím druhu. Obří dýně má nejméně kalorií, zatímco máslová dýně má více kalorií.

Dýňový koláč s ořechy a čokoládou

1 sklenice pyré z dýně

2 sklenice polohrubé mouky

1 sklenice cukru

150 g másla

4 vejce

1 lžička prášku do pečiva

½ sklence vlašských ořechů

tabulka čokolády

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, cukr a prášek do pečiva a promícháme. Přidáme dýňové pyré, rozpuštěné máslo, vejce, nasekané ořechy a nasekanou čokoládu a vše důkladně promícháme. Dortovou formu vymažte trochou másla a vyložte pečicím papírem. Nalijte na něj těsto a pečte asi 40 minut na 170 stupňů. Před koncem pečení zkontrolujeme špejlí, zda je koláč upečený.





Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.