Fantastické domácí nanuky

V letních měsících si nejen děti, ale i mnozí dospělí rádi dopřejí osvěžení v podobě nanuku. V každém supermarketu, venkovské sámošce i ve stánku u rybníka či koupaliště najdete chladicí box s větším či menším výběrem nanuků. Na trhu je jich opravdu mnoho, každý si může vybrat podle své chuti. Zkusili jste si ale vyrobit své vlastní nanuky?

V současné době jsou domácí nanuky velkým trendem, jsou snadné na přípravu, velmi chutné a o dost zdravější než kupované. Navíc jsou výhodné pro osoby s alergií na určité potraviny nebo třeba pro vegany, máte totiž naprostou kontrolu nad použitými surovinami a můžete si zvolit, co do nanuků přidáte a co ne. Pokud vás domácí výroba nanuků zaujala, pak čtěte dál a připravte si s námi ledové osvěžení.

Co potřebujeme?

Na výrobu domácích nanuků není potřeba žádná speciální výbava, tedy až na formu. Vzhledem k neustále narůstající popularitě nanuků jsou formičky na ně již běžně k dostání v každém obchodu s domácími potřebami i v některých supermarketech, pochopitelně také na internetu. Jejich cena se pohybuje od sta do tří set korun, záleží na výrobci a velikosti formiček. Nejčastěji jsou k dostání formy na čtyři nebo šest nanuků, setkat se můžete ale i s jiným počtem. Největší rozmanitost je samozřejmě ve vzhledu, na trhu je obrovské množství barev a tvarů. To ale nemá na chuť nanuku žádný vliv, záleží tedy čistě na vašem vkusu, nebo možná spíše vkusu vašich dětí.

Jak již bylo řečeno, kromě formy nebudete potřebovat žádné speciální vybavení, jen základní nádobí a kuchyňské pomocníky, především mixér a samozřejmě mrazák.

Suroviny pro výrobu

Zde se vám nabízí opravdu široká škála možností, nanuk můžete vyrobit prakticky z jakékoliv tekutiny. Nejčastěji se používá šťáva z ovoce, případně se v nanuku zamrazí celé kusy ovoce. Dalšími populárními základy pro nanuky jsou mléčné výrobky (jogurt, smetana, mléko) a jejich veganské alternativy (kokosové, mandlové, rýžové, sójové nebo jiné). Použít můžete i čaj nebo limonádu. Tyto základy se různě dochucují, např. oříšky, ovocem, bylinkami, kořením, extrakty (vanilkový, mandlový, mátový...) nebo kakaem, zajímavý je také čaj matcha. Směs je ve většině případů potřeba dosladit, to doporučujeme neprovádět cukrem, ale jiným, zdravějším způsobem, třeba medem , stévií, javorovým, agávovým nebo datlovým sirupem. Pokud nic z toho doma nemáte, pokuste se alespoň bílý rafinovaný cukr vyměnit za třtinový.

Hurá do mrazáku

Po smíchání surovin zbývá už jen nalít směs do formiček, které jsme předtím důkladně omyli a osušili. Při plnění pamatujeme na hodiny fyziky na základní škole, při nichž jsme se dozvěděli, že tekutina se mrazem rozpíná, tedy nelijeme formičky zcela plné. Umístíme formy do mrazáku a dál se o ně nemusíme starat. Doba do úplného zmrznutí se různí podle použitých surovin a výkonu mrazáku, v průměru jsou to čtyři hodiny. Když dostaneme na nanuky chuť a jsou již zmrzlé, můžeme je vytáhnout z formiček. To ale nejspíš nepůjde tak snadno, můžeme si tedy pomoci tak, že formy s nanuky opláchneme v teplé vodě, potom již nanuk vyklouzne sám

Obrázek

Několik receptů pro začátek

Je samozřejmé, že po několika várkách nanuků nabudete zkušeností a budete si sami vytvářet nové kombinace surovin a chutí. Pro začátek se ale nějaká inspirace určitě hodí, a proto jsme pro vás vybrali následující recepty:

Kakaový jogurtový nanuk

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 200 ml mléka
  • 100 g kakaa na pečení
  • 4 – 6 lžic medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Řecký jogurt smícháme s mlékem, přisypeme proseté kakao. Osladíme medem dle chuti, přimícháme vanilkový extrakt. Směs naplníme do formiček a necháme zmrznout.

Nutellový nanuk

  • 350 ml mandlového mléka
  • 200 g nutelly

Nutellu a mandlové mléko smícháme, můžeme si pomoct mixérem. Směs naplníme do forem a dáme zamrazit.

Tvarohový nanuk s banánem

  • 1 banán
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce medu

Ze smetany ušleháme šlehačku. Banán rozmixujeme, smícháme s tvarohem a medem, do této směsi zlehka zamícháme i šlehačku. Plníme do forem a dáme zamrazit.

Kokosový nanuk s ananasem

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 plechovka ananasového kompotu
  • 1 lžíce medu

Ananasový kompot scedíme, šťávu v misce smícháme s kokosovým mlékem. Polovinu ananasu vložíme do mixéru společně s medem a rozmixujeme dohladka. Zbytek ananasu rozkrájíme na malé kostičky a společně s rozmixovaným ananasem přidáme do misky. Promícháme, plníme do formiček a dáváme zmrazit.

Matcha nanuk s ostružinami

  • 300 g ostružin
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce čaje matcha

Ostružiny omyjeme a dáme do kastrůlku, kde společně se lžící javorového sirupu pomalu zahříváme, dokud se ovoce nerozvaří. Odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout. Čaj matcha rozmícháme v řeckém jogurtu a osladíme dvěma lžícemi javorového sirupu. Formy plníme zhruba do poloviny ostružinami a navrch plníme ochucený jogurt. Nanuky dáme na pět hodin do mrazáku.

Nanuk ze zeleného čaje s meduňkou

  • ½ l zeleného čaje
  • 2 hrsti čerstvé meduňky
  • 2 lžíce agávového sirupu

Trochu zeleného čaje nalijeme do mixéru, přihodíme omyté a osušené lístky meduňky a rozmixujeme dohladka. Směs osladíme agávovým sirupem a smícháme se zbytkem čaje. Naplníme formičky a dáme do mrazáku.

Medovo-heřmánkový nanuk

  • 4 pytlíky heřmánkového čaje
  • 750 ml vody
  • 4 lžíce medu

Heřmánkový čaj uvaříme, osladíme čtyřmi lžícemi medu a necháme zchladnout. Potom ho nalijeme do formiček na nanuky a dáme na 5 hodin do mrazáku.

Vanilkový nanuk s borůvkami

  • 250 g vanilkového jogurtu
  • 120 ml mléka
  • 300 g borůvek
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Borůvky důkladně propláchneme a necháme z nich vykapat vodu. Vložíme je do hrnce, přidáme javorový sirup a na mírném plameni borůvky rozvaříme a poté necháme zchladnout. Mezitím si smícháme vanilkový jogurt s mlékem, přidáme lžičku vanilkového extraktu. Do formiček plníme střídavě vrstvu borůvek a vrstvu jogurtové směsi, toto opakujeme alespoň třikrát, nanuk pak bude krásně dvoubarevný. Dáme do mrazáku alespoň na 4 hodiny a poté podáváme.

Kiwi nanuk s chia semínky

  • 400 ml sójového mléka
  • 3 kiwi
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce chia semínek

V sójovém mléce rozmícháme agávový sirup, přisypeme chia semínka a promícháme. Kiwi omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na vnitřní strany formiček „nalepíme“ plátky kiwi a zalijeme směsí mléka a chia. Nanuky umístíme na 5 hodin do mrazáku.

Pomerančový nanuk

  • 400 ml pomerančové šťávy
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky javorového sirupu

Pomerančovou šťávu smícháme se smetanou a osladíme javorovým sirupem. Rozlijeme do forem a dáme zmrazit.

Jahodový nanuk s limetkou

  • 700 g jahod
  • 1 limetka
  • 3 lžíce medu

Jahody omyjeme, nakrájíme na větší kostky a rozmixujeme. Z omyté limetky vymačkáme šťávu a přilijeme k jahodám, stejně jako med, znovu promixujeme, aby se ingredience spojily. Plníme do formiček a dáme zmrazit.

Třešňový nanuk

  • 450 g třešní
  • 1 citron
  • 1 lžíce medu

Třešně omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme. Citron omyjeme a vymačkáme z něj šťávu, kterou přilijeme ke třešním. Dosladíme medem, promícháme a plníme do forem, potom dáme zmrazit a podáváme.

„Medvídkový“ nanuk

  • 700 ml citronové limonády
  • pytlík gumových medvídků

Citronovou limonádou naplníme formičky do dvou třetin, vhodíme několik bonbonů a dáme zmrazit.

Nanuk Oreo

  • 500 ml mandlového mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 15 sušenek Oreo

Sušenky rozmixujeme, smícháme s mandlovým mlékem a přidáme půl lžičky vanilkového extraktu. Důkladně promícháme, nalijeme do formiček na nanuky a dáme asi na 5 hodin do mrazáku.

Kávový nanuk

  • 500 ml uvařené a vychladlé kávy
  • 200 ml smetany ke šlehání

Smetanu ke šlehání rozdělíme do formiček a dáme asi na 2 hodiny do mrazáku. Poté je vyndáme, dolijeme vychladlou kávou a necháme mrazit další 3 až 4 hodiny.

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.