Francouzské brambory, avokádová pomazánka, plněná sekaná – využijte vajíčka z velikonoční koledy

Velikonoční pondělí je ve znamení pomlázky a uvařených obarvených vajíček. Po návratu z úspěšné koledy pak ve většině domácností řeší, co s nimi. Vajíčková pomazánka je asi nejjednodušší, ale existuje i mnoho dalších chutných možností. Vyzkoušejte je!

Jako každý chlap mám i já rád Velikonoce. Už v sobotu se pod záminkou pletení pomlázky můžu vytratit na celé dopoledne a vyhnu se tak předvelikonočnímu úklidu. V loňském roce jsem využil zajímavé akce na farmářských trzích a hodovačku tam pod odborným dohledem skutečně vlastnoručně smotal. Jedinou povinností bylo obejít stánky a podle seznamu nakoupit, i to jsem samozřejmě zvládnul. Neděle byla mírně náročnější, ale energii, vydanou na míchání kynutého těsta na mazance, jsem načerpal rychle zpátky z vynikající jehněčí pečínky a dobře vychlazeného piva. Mazance se u nás pečou už několik dní předem, ale protože byly obzvlášť vydařené, musely se v neděli péct ještě jednou. Trouba byla stejně rozpálená kvůli pečení beránka a ten i díky mazancům vydržel celý až do pondělí.

Úspěšná koleda

Nejlepší je z mužského pohledu pochopitelně velikonoční pondělí. Ruku – samozřejmě s pomlázkou – můžeme přiložit bez rizika nějakého obvinění z násilí i doma, jedinou odplatou může být studená voda. Pak se musíme vydat na koledu po příbuzných, přátelích a známých. Protože jsem v loňském roce všude hrdě upozorňoval na moji vlastnoručně upletenou pomlázku, bylo moje koledování velmi úspěšné. Domů jsem se vrátil s takovým množstvím vajíček, že bez poznámek prošlo i nějaké to promile alkoholu v krvi, mastný flek na kalhotách a kalorie navíc po konzumaci mnoha lahůdek.

Co s vajíčky?

Obrázek

Vtipné poznámky, které by se týkaly mého stavu vystřídaly povzdechy typu „Tolik vajíček! Co s tím budu dělat?“ Když jsem slyšel větu „Vajíčkovou pomazánku letos budete jíst celý týden,“ uvědomil jsem si, že je potřeba jednat. Zmobilizoval jsem se, našel starý sešit s recepty po babičce i prababičce a v něm několik zajímavých jídel, na která se dají použít na tvrdo uvařená vajíčka. Z nich jsem pak sestavil povelikonoční jídelníček, který mimo vajíček obsahuje maso, zeleninu i ovoce a je tedy dokonce i zdravý a vyvážený.

Podobný problém s vajíčky se asi netýká jen naší domácnosti a tak třeba následující recepty pomohou i vám. My jsme je v loňském roce vyzkoušeli a letos se k nim po Velikonocích opět vracíme.

Nejlepší recepty z velikonočních vajíček

Avokádová pomazánka s vajíčky

Vajíčková pomazánka je po Velikonocích asi všude, ovšem tahle z avokáda nad ostatní skutečně vyniká a je navíc i zdravá

Suroviny

  • avokádo
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • 50 gramů šunky
  • 50 gramů másla
  • 2 lžíce majonézy
  • červená paprika
  • citron
  • pepř a sůl

Postup

Oloupané avokádo nakrájejte na malé kostičky. Vejce oloupete a nastrouháte je na hrubším struhadle. Papriku zbavíte jádřince a nakrájíte na velmi malé kousky, na jemno nakrájíte i šunku. Všechny suroviny promícháte v míse a dochutíte pepřem, solí a citronovou šťávou.

TIP: Domácí majonéza podle tohoto videoreceptu je mnohem lepší než kupovaná

Francouzské brambory

Zapečené brambory jsou klasika, do které se ale dají velmi dobře využít vykoledovaná vajíčka.

Obrázek

Suroviny

  • ¾ kilogramu brambor
  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • 250 gramů uzeného masa
  • 1 cibule
  • 100 gramů sýru Eidam vcelku
  • 2 deci mléka
  • 1 syrové vajíčko
  • pepř a sůl

Postup

Omyté brambory uvařte ve slupce v osolené vodě téměř doměkka a pak je oloupejte a nakrájejte na plátky. Vajíčka a cibuli oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Uzené maso nakrájíte na kostičky a sýr nastrouháte na hrubo. Mléko smícháte se syrovým vajíčkem.

Do vymazané zapékací mísy rozložíte přibližně třetinu plátků brambor, na ně položíte část nakrájených vajíček, cibule a uzeného masa, vše lehce opepříte a pak do mísy dáváte postupně další vrstvy – zcela nahoře musí být samozřejmě brambory. Na ty nasypete nastrouhaný sýr, vše zalijete směsí mléka s vajíčkem a dáte péct na 30 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia.

Vejce s křenem

Zbylo vám po Velikonocích uzené maso a máte vykoledovaná vajíčka? Tak je oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte k nim nastrouhaný křen a zakysanou smetanu, vše dochuťte pepřem a solí a máte vynikající přílohu k masu.

Vajíčková tlačenka

V poslední době se na ni trochu zapomíná, a přitom je to opravdu velká lahůdka.

Suroviny

  • 5 vajec uvařených na tvrdo
  • 250 gramů šunky
  • 300 gramů sterilované směsi zeleniny
  • 250 gramů jogurtu
  • 1 cibule
  • 1 balíček želatiny na vajíčkovou tlačenku
  • pepř a sůl
  • nať petrželky

Postup

Oloupaná vajíčka a šunku nakrájíte na malé kousky a oloupanou cibuli na jemno. Sterilovanou zeleninu necháte v sítu okapat. Všechny suroviny mimo želatiny se smíchají v míse a pokud by směs byla příliš kyselá, může se upravit cukrem.

Podle návodu si připravíte želatinu. Ideální je želatina na takzvanou dortovou tlačenku. Připravenou želatinu necháte mírně vychladnout a přimícháte ji do směsi. Vše pak nalijete do formy a dáte chladit do ledničky.

Tlačenku před konzumací z ledničky vyndejte alespoň o 15 minut dříve, zvýrazní se tím její chuť. Báječně vypadá a také chutná posypaná jemně nasekanou petrželkou.

Pštrosí vejce

Na tvrdo uvařená vejde obalená masovou směsí jsou vynikající

Suroviny

  • 8 vajec uvařených na tvrdo
  • 1 kilogram mletého masa
  • 2 syrová vajíčka
  • 50 gramů strouhanky
  • 1 cibule
  • paprika mletá
  • majoránka
  • pepř a sůl

Postup

Oloupete cibuli a najemno ji nasekáte. V míse smícháte maso, syrová vajíčka a nasekanou cibuli, směs ochutíte kořením a případně zahustíte strouhankou. Ve směsi obalíte oloupaná vařená vejce a pak je ještě obalíte ve strouhance. Připravená vejce se pečou v troubě, rozehřáté na 200° Celsia přibližně 30 minut. Nejlepší přílohou k nim jsou šťouchané brambory.

Masová roláda s vajíčky

Když je hodně vajíček, tak nesmí chybět maso! Pokud nemáte špenát, pórek a další ingredience, upečte si klasickou sekanou, ale mletým masem obalte vařená oloupaná vajíčka...

Suroviny

  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • 0,5 kilogramu mletého masa
  • 250 gramů mraženého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená paprika
  • 1 syrové vejce
  • pórek
  • pepř a sůl

Postup

Oloupané stroužky česneku najemno nasekáte a pak krátce orestujete na olivovém oleji, pak přidáte rozmražený špenát a za stálého míchání ho necháte prohřát. Mleté maso se smíchá se syrovým vajíčkem a ochutí pepřem a solí. 

Zelené listy pórku nechte krátce přejít varem ve vařící vodě, pak je v sítu dejte pod ledovou vodu, aby změkly a přitom neztratily barvu. Vychladlé listy rozložte na potravinářskou fólii a na ně rozetřete vrstvu připraveného masa. Uvařená oloupaná vajíčka rozpůlíte  a naskládáte vedle sebe na maso. Na vajíčka dejte špenát a na proužky nakrájenou papriku. Fólii stočíte a  roládu necháte 60 minut vařit v parní lázni na napařovací vložce v hrnci.

TIP: Servírujte nejlépe s vařenými bramborami, vše posypte jemně nasekanou pažitkou.

Vajíčková polévka

Jarní polévka, kterou můžete vylepšit bylinkami

Suroviny

  • 6 vajec uvařených na tvrdo
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • máslo
  • zeleninový bujon
  • pepř a sůl
  • bylinky

Postup

Uvařená vajíčka oloupejte a žloutky oddělte od bílků. Bílky nakrájíte na malé kostičky a uložíte v dóze do ledničky.

Mrkev, celer a petržel oškrábete, oloupete a omyjete pod studenou vodou, zeleninu nakrájíte na jemno. V hrnci rozehřejete máslo a zeleninu na něm krátce orestujete. Pak ji zalijete 1,5 litrem vody s rozmíchaným bujonem a uvaříte do měkka. Do vařící polévky pomocí lisu na česnek prolisujete uvařené vaječné žloutky, polévku za stálého míchání necháte ještě krátce provařit a dochutíte ji pepřem a solí.

Při servírování do polévky v talíři přidejte nakrájené bílky a jemně nasekané bylinky.

Plněná vejce

Plněná vejce asi znáte, ale chybět by zde určitě neměla…

Obrázek

Suroviny

  • 6 vajec uvařených na tvrdo
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů jemného tvarohu
  • 50 gramů šunky
  • 2 jarní cibulky
  • hořčice
  • pepř a sůl
  • bylinky

Postup

Uvařená vajíčka se oloupou, podélně rozkrojí a vyjmou se z nich žloutky. V misce se smíchá změklé máslo s rozdrcenými žloutky, tvarohem, jemně nakrájenou šunkou a cibulkami, směs se dochutí hořčicí, pepřem a solí.

Směsí se plní poloviny vajíček, dozdobit je můžete bylinkami, ale třeba i plátky ředkviček a mnoha dalšími ingrediencemi podle vaší fantazie.

Vejce v pikantním  nálevu

Pokud vám stále ještě nějaká vykoledovaná vajíčka budou zbývat, můžete je naložit. V nálevu vydrží i několik týdnů, čím déle v něm jsou, tím je jejich chuť lepší. Postup je snadný a výsledek se slovy ani nedá popsat.

Půl litru bílého vína svaříte se čtyřmi lžícemi octa balsamico. Když víno vychladne, přidáte 2 lžíce sojové omáčky, dva bobkové listy, jednu chilli papričku, trošku soli a snítky bylinek – ideálně tymián, rozmarýn a bazalku.

Oloupaná vajíčka a několik oloupaných celých stroužků česneku vložíte do uzavíratelné sklenice a zalijete vinným nálevem. Sklenici důkladně uzavřete a dáte do chladničky minimálně na 24 hodin.

 

Díky těmto vajíčkovým receptům se u nás spolehlivě zkonzumují všechna vykoledovaná vajíčka. Vystačíme si s nimi přibližně na týden po Velikonocích a nejíme  jen na vajíčkovou pomazánku…

Zdeněk Urban

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.