Francouzské brambory, avokádová pomazánka, plněná sekaná – využijte vajíčka z velikonoční koledy
Velikonoční pondělí je ve znamení pomlázky a uvařených obarvených vajíček. Po návratu z úspěšné koledy pak ve většině domácností řeší, co s nimi. Vajíčková pomazánka je asi nejjednodušší, ale existuje i mnoho dalších chutných možností. Vyzkoušejte je!
Jako každý chlap mám i já rád Velikonoce. Už v sobotu se pod záminkou pletení pomlázky můžu vytratit na celé dopoledne a vyhnu se tak předvelikonočnímu úklidu. V loňském roce jsem využil zajímavé akce na farmářských trzích a hodovačku tam pod odborným dohledem skutečně vlastnoručně smotal. Jedinou povinností bylo obejít stánky a podle seznamu nakoupit, i to jsem samozřejmě zvládnul. Neděle byla mírně náročnější, ale energii, vydanou na míchání kynutého těsta na mazance, jsem načerpal rychle zpátky z vynikající jehněčí pečínky a dobře vychlazeného piva. Mazance se u nás pečou už několik dní předem, ale protože byly obzvlášť vydařené, musely se v neděli péct ještě jednou. Trouba byla stejně rozpálená kvůli pečení beránka a ten i díky mazancům vydržel celý až do pondělí.
Úspěšná koleda
Nejlepší je z mužského pohledu pochopitelně velikonoční pondělí. Ruku – samozřejmě s pomlázkou – můžeme přiložit bez rizika nějakého obvinění z násilí i doma, jedinou odplatou může být studená voda. Pak se musíme vydat na koledu po příbuzných, přátelích a známých. Protože jsem v loňském roce všude hrdě upozorňoval na moji vlastnoručně upletenou pomlázku, bylo moje koledování velmi úspěšné. Domů jsem se vrátil s takovým množstvím vajíček, že bez poznámek prošlo i nějaké to promile alkoholu v krvi, mastný flek na kalhotách a kalorie navíc po konzumaci mnoha lahůdek.
Co s vajíčky?
Vtipné poznámky, které by se týkaly mého stavu vystřídaly povzdechy typu „Tolik vajíček! Co s tím budu dělat?“ Když jsem slyšel větu „Vajíčkovou pomazánku letos budete jíst celý týden,“ uvědomil jsem si, že je potřeba jednat. Zmobilizoval jsem se, našel starý sešit s recepty po babičce i prababičce a v něm několik zajímavých jídel, na která se dají použít na tvrdo uvařená vajíčka. Z nich jsem pak sestavil povelikonoční jídelníček, který mimo vajíček obsahuje maso, zeleninu i ovoce a je tedy dokonce i zdravý a vyvážený.
Podobný problém s vajíčky se asi netýká jen naší domácnosti a tak třeba následující recepty pomohou i vám. My jsme je v loňském roce vyzkoušeli a letos se k nim po Velikonocích opět vracíme.
Nejlepší recepty z velikonočních vajíček
Avokádová pomazánka s vajíčky
Vajíčková pomazánka je po Velikonocích asi všude, ovšem tahle z avokáda nad ostatní skutečně vyniká a je navíc i zdravá
Suroviny
- avokádo
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- 50 gramů šunky
- 50 gramů másla
- 2 lžíce majonézy
- červená paprika
- citron
- pepř a sůl
Postup
Oloupané avokádo nakrájejte na malé kostičky. Vejce oloupete a nastrouháte je na hrubším struhadle. Papriku zbavíte jádřince a nakrájíte na velmi malé kousky, na jemno nakrájíte i šunku. Všechny suroviny promícháte v míse a dochutíte pepřem, solí a citronovou šťávou.
TIP: Domácí majonéza podle tohoto videoreceptu je mnohem lepší než kupovaná
Francouzské brambory
Zapečené brambory jsou klasika, do které se ale dají velmi dobře využít vykoledovaná vajíčka.
Suroviny
- ¾ kilogramu brambor
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 250 gramů uzeného masa
- 1 cibule
- 100 gramů sýru Eidam vcelku
- 2 deci mléka
- 1 syrové vajíčko
- pepř a sůl
Postup
Omyté brambory uvařte ve slupce v osolené vodě téměř doměkka a pak je oloupejte a nakrájejte na plátky. Vajíčka a cibuli oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Uzené maso nakrájíte na kostičky a sýr nastrouháte na hrubo. Mléko smícháte se syrovým vajíčkem.
Do vymazané zapékací mísy rozložíte přibližně třetinu plátků brambor, na ně položíte část nakrájených vajíček, cibule a uzeného masa, vše lehce opepříte a pak do mísy dáváte postupně další vrstvy – zcela nahoře musí být samozřejmě brambory. Na ty nasypete nastrouhaný sýr, vše zalijete směsí mléka s vajíčkem a dáte péct na 30 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia.
Vejce s křenem
Zbylo vám po Velikonocích uzené maso a máte vykoledovaná vajíčka? Tak je oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte k nim nastrouhaný křen a zakysanou smetanu, vše dochuťte pepřem a solí a máte vynikající přílohu k masu.
Vajíčková tlačenka
V poslední době se na ni trochu zapomíná, a přitom je to opravdu velká lahůdka.
Suroviny
- 5 vajec uvařených na tvrdo
- 250 gramů šunky
- 300 gramů sterilované směsi zeleniny
- 250 gramů jogurtu
- 1 cibule
- 1 balíček želatiny na vajíčkovou tlačenku
- pepř a sůl
- nať petrželky
Postup
Oloupaná vajíčka a šunku nakrájíte na malé kousky a oloupanou cibuli na jemno. Sterilovanou zeleninu necháte v sítu okapat. Všechny suroviny mimo želatiny se smíchají v míse a pokud by směs byla příliš kyselá, může se upravit cukrem.
Podle návodu si připravíte želatinu. Ideální je želatina na takzvanou dortovou tlačenku. Připravenou želatinu necháte mírně vychladnout a přimícháte ji do směsi. Vše pak nalijete do formy a dáte chladit do ledničky.
Tlačenku před konzumací z ledničky vyndejte alespoň o 15 minut dříve, zvýrazní se tím její chuť. Báječně vypadá a také chutná posypaná jemně nasekanou petrželkou.
Pštrosí vejce
Na tvrdo uvařená vejde obalená masovou směsí jsou vynikající
Suroviny
- 8 vajec uvařených na tvrdo
- 1 kilogram mletého masa
- 2 syrová vajíčka
- 50 gramů strouhanky
- 1 cibule
- paprika mletá
- majoránka
- pepř a sůl
Postup
Oloupete cibuli a najemno ji nasekáte. V míse smícháte maso, syrová vajíčka a nasekanou cibuli, směs ochutíte kořením a případně zahustíte strouhankou. Ve směsi obalíte oloupaná vařená vejce a pak je ještě obalíte ve strouhance. Připravená vejce se pečou v troubě, rozehřáté na 200° Celsia přibližně 30 minut. Nejlepší přílohou k nim jsou šťouchané brambory.
Masová roláda s vajíčky
Když je hodně vajíček, tak nesmí chybět maso! Pokud nemáte špenát, pórek a další ingredience, upečte si klasickou sekanou, ale mletým masem obalte vařená oloupaná vajíčka...
Suroviny
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 0,5 kilogramu mletého masa
- 250 gramů mraženého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená paprika
- 1 syrové vejce
- pórek
- pepř a sůl
Postup
Oloupané stroužky česneku najemno nasekáte a pak krátce orestujete na olivovém oleji, pak přidáte rozmražený špenát a za stálého míchání ho necháte prohřát. Mleté maso se smíchá se syrovým vajíčkem a ochutí pepřem a solí.
Zelené listy pórku nechte krátce přejít varem ve vařící vodě, pak je v sítu dejte pod ledovou vodu, aby změkly a přitom neztratily barvu. Vychladlé listy rozložte na potravinářskou fólii a na ně rozetřete vrstvu připraveného masa. Uvařená oloupaná vajíčka rozpůlíte a naskládáte vedle sebe na maso. Na vajíčka dejte špenát a na proužky nakrájenou papriku. Fólii stočíte a roládu necháte 60 minut vařit v parní lázni na napařovací vložce v hrnci.
TIP: Servírujte nejlépe s vařenými bramborami, vše posypte jemně nasekanou pažitkou.
Vajíčková polévka
Jarní polévka, kterou můžete vylepšit bylinkami
Suroviny
- 6 vajec uvařených na tvrdo
- mrkev
- celer
- petržel
- máslo
- zeleninový bujon
- pepř a sůl
- bylinky
Postup
Uvařená vajíčka oloupejte a žloutky oddělte od bílků. Bílky nakrájíte na malé kostičky a uložíte v dóze do ledničky.
Mrkev, celer a petržel oškrábete, oloupete a omyjete pod studenou vodou, zeleninu nakrájíte na jemno. V hrnci rozehřejete máslo a zeleninu na něm krátce orestujete. Pak ji zalijete 1,5 litrem vody s rozmíchaným bujonem a uvaříte do měkka. Do vařící polévky pomocí lisu na česnek prolisujete uvařené vaječné žloutky, polévku za stálého míchání necháte ještě krátce provařit a dochutíte ji pepřem a solí.
Při servírování do polévky v talíři přidejte nakrájené bílky a jemně nasekané bylinky.
Plněná vejce
Plněná vejce asi znáte, ale chybět by zde určitě neměla…
Suroviny
- 6 vajec uvařených na tvrdo
- 100 gramů másla
- 100 gramů jemného tvarohu
- 50 gramů šunky
- 2 jarní cibulky
- hořčice
- pepř a sůl
- bylinky
Postup
Uvařená vajíčka se oloupou, podélně rozkrojí a vyjmou se z nich žloutky. V misce se smíchá změklé máslo s rozdrcenými žloutky, tvarohem, jemně nakrájenou šunkou a cibulkami, směs se dochutí hořčicí, pepřem a solí.
Směsí se plní poloviny vajíček, dozdobit je můžete bylinkami, ale třeba i plátky ředkviček a mnoha dalšími ingrediencemi podle vaší fantazie.
Vejce v pikantním nálevu
Pokud vám stále ještě nějaká vykoledovaná vajíčka budou zbývat, můžete je naložit. V nálevu vydrží i několik týdnů, čím déle v něm jsou, tím je jejich chuť lepší. Postup je snadný a výsledek se slovy ani nedá popsat.
Půl litru bílého vína svaříte se čtyřmi lžícemi octa balsamico. Když víno vychladne, přidáte 2 lžíce sojové omáčky, dva bobkové listy, jednu chilli papričku, trošku soli a snítky bylinek – ideálně tymián, rozmarýn a bazalku.
Oloupaná vajíčka a několik oloupaných celých stroužků česneku vložíte do uzavíratelné sklenice a zalijete vinným nálevem. Sklenici důkladně uzavřete a dáte do chladničky minimálně na 24 hodin.
Díky těmto vajíčkovým receptům se u nás spolehlivě zkonzumují všechna vykoledovaná vajíčka. Vystačíme si s nimi přibližně na týden po Velikonocích a nejíme jen na vajíčkovou pomazánku…
Zdeněk Urban