Jaká jsou základní pravidla pro zařizování kuchyně?

Kuchyně je jednou z nejdůležitějších místností v domě, proto je třeba její zařízení nepodcenit. Zejména, když se do toho pouštíte poprvé, možná nevíte, na co si dát pozor a co si určitě pohlídat. Je to i váš případ? Nezoufejte, řekneme vám, jak na to!

Kuchyň má být pěkná a funkční zároveň

Základem každé kuchyně je kuchyňská linka, která odpovídá jak našim představám, tak dispozicím prostoru, který máme k dispozici. Zaměřit se jen na tyto dva faktory ale nestačí, důležitá je i její funkčnost. Ať už vaření milujete, nebo je pro vás jen nutným zlem, určitě nechcete přípravou každého pokrmu strávit zbytečně moc času. Přesně to se ale může stát, když si kuchyň špatně uspořádáte.

Kuchyň má být pěkná a funkční zároveň

Základem každé kuchyně je kuchyňská linka, která odpovídá jak našim představám, tak dispozicím prostoru, který máme k dispozici. Zaměřit se jen na tyto dva faktory ale nestačí, důležitá je i její funkčnost. Ať už vaření milujete, nebo je pro vás jen nutným zlem, určitě nechcete přípravou každého pokrmu strávit zbytečně moc času. Přesně to se ale může stát, když si kuchyň špatně uspořádáte.

Zdroj fotografií: XXXLutz

Kuchyň je totiž třeba rozdělit jednotlivé zóny tak, aby na sebe navazovaly a respektovaly postup práce v kuchyni. O jaké zóny jde?

  1. Skladovací zóna, kterou tvoří spíž, lednice a menší odkládací plocha, by se měla nacházet co nejblíž vstupu do místnosti. Je totiž místem, kam ukládáme suroviny, když je přineseme domů.

  2. Mycí zóna, kam patří nejen dřez a myčka nádobí, ale i odpadkový koš a malá pracovní plocha. Někde je třeba suroviny nechat odkapat, stejně tak nádobí.

  3. Přípravná zóna, kterou tvoří dostatečně velká pracovní plocha. Na ní mohou být jak malé kuchyňské spotřebiče, tak kuchyňská prkénka apod. Suroviny si tu připravujeme pro další zpracování.

  4. Varná zóna, kde má své místo sporák, digestoř, trouba, mikrovlnná trouba a další kuchyňské spotřebiče. Tato zóna by měla být co nejdál od místa, kde se nachází lednice.

Jaký tvar linky zvolit?

Nabídka linek je široká, jejich výběr se ale odvíjí od prostoru, který máme k dispozici. Do úzké kuchyně je nejlepší volbou kuchyňská linka do I, do malých i větších kuchyní pak linka do L. Kdo nemá s prostorem problém, může si pořídit kuchyni s uspořádáním do U nebo kuchyni s ostrůvkem, který může posloužit i jako pracovní plocha, varný koutek nebo další stůl.

 

Zdroj fotografií: XXXLutz

Myslete i na úložné prostory

Těch je v kuchyni většinou málo, proto je nepodceňujte. Na začátku se sice může zdát, že jich máte příliš, časem ale zjistíte, že je tomu naopak. Kuchyňské spotřebiče přibývají, místo rychle ubývá.

Dobře si vyberte i osvětlení

Nejen při krájení surovin si potřebujete vidět pod ruce, proto si na výběru osvětlení do kuchyně dejte opravdu záležet. Základem je dostatečné centrální svítidlo, které je třeba doplnit o doplňková světla tak, aby pokryla celou kuchyni. Vsadit můžete na bodová svítidla i LED pásky, nezapomeňte ani na světlo nad stůl.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.