Kuchyně první republiky
Už tuto neděli si připomeneme sté výročí založení samostatné Československé republiky v čele s T. G. Masarykem. Období první republiky bylo výjimečné z mnoha důvodů, mimo jiné i z hlediska gastronomie - tato doba se nesla ve znamení luxusních a na dnešní poměry mnohdy kuriózních pokrmů.
Zmíněný luxus byl samozřejmě výsadou „vyšší vrstvy“, například politiků a umělců. V domácnostech běžných lidí se jedlo skromně a úsporně, a přitom vyváženě a relativně zdravě. Pokrmy obou skupin prvorepublikového obyvatelstva nám mohou sloužit jako inspirace při hledání nových neobvyklých chutí.
Mlsné jazýčky společenské elity
Ve vyšších kruzích se často podávaly ryby a zvěřina, na slavnostní tabuli se objevovaly i dnes chráněné živočišné druhy – tetřev či bobr. Ryby byly k dostání tuzemské, mořské spíše jen v konzervě. Oblíbení byli též šneci, raci a humři. K tomu všemožná ragú, teplé i studené omáčky a přílohy, které se ale často vaří i dnes, třeba bramborová kaše. Na žádné slavnostní hostině nesměl chybět dezert, za první republiky si lidé na sladké opravdu potrpěli. Připravovaly se chlazené poháry, bábovky, záviny, řezy a spousta dalších dobrot.
Skromné pokrmy nižších vrstev
Proti luxusní tabuli elity stojí obyčejní lidé, kteří neměli peníze nazbyt, mohli si tedy dovolit pouze základní suroviny. I z nich ale dokázali vytvořit skvělé pokrmy, které s oblibou vaříme i my dnes – šunkofleky, knedlík s vajíčkem, lepenici nebo bramborové placky. Maso si většina obyvatel mohla dovolit pouze jednou do týdne, masitý oběd se podával v neděli. Na talířích se objevovaly také vnitřnosti, nad kterými by dnes kdekdo ohrnul nos. Především dětem by se ale mohlo líbit, že se často podávala sladká hlavní jídla – ovocné nákypy, plněné buchty, nudle s mákem.
Kuchyně vskutku moderní
Co dnes považujeme za moderní vaření? Využívání lokálních zdrojů (např. farmářské trhy a obchody), důraz na zdravé potraviny a dostatek zeleniny a ovoce, zkoušení zahraničních pokrmů. A přitom to bylo ideálem už před sto lety! Kuchyně první republiky skutečně velmi dbala na čerstvost a regionálnost ovoce a zeleniny, jejichž důležitost si plně uvědomovala. Slavná česká kuchařka Marie Janků-Sandtnerová ve své knize doporučuje spíše menší porce masa, zato velké množství zeleniny. Připojuje i recepty pro udržení štíhlé postavy. Co se týče mezinárodní kuchyně, mezi šéfkuchaři se velké oblibě těšila především francouzská, ale také britská, německá, rakouská a maďarská kuchyně. Mnoho zahraničních pokrmů u nás natolik zdomácnělo, že nám málokdy dochází jejich původ – příkladem může být guláš nebo masová haše.