Kulinářské speciality a trendy

Stále nevěříte tomu, že zdravé může být i dobré? Přesvědčte se o tom, že zdravé stravování může být současně i kulinářským zážitkem. A navíc je to gastronomický trend!

V současné době se klade důraz na původ potravin, jejich čerstvost a kvalitu zpracování. Také se míchají chutě různých světových kuchyní. V zásadě je dnes možné použít například asijské suroviny v evropském jídle a naopak. Obohacením jsou také suroviny z domácí produkce či lokálních zdrojů. Zdá se vám to příliš komplikované? Přečtěte si následující řádky a uvidíte, že to jde.

Speciality mezinárodní kuchyně

Trendem mezinárodní kuchyně se stala multikulturní kuchyně“ neboli „fusion food“. Princip spočívá v tom, že se mísí chutě přicházející z různých zemí. Můžeme tedy vytvořit evropské jídlo s použitím asijských surovin, jako je například rizoto se zázvorem, nebo to udělat naopak a vyrobit třeba závitky (nems) s kozím sýrem a medem.

Francouzská kuchyně

Na špici kulinářství byli a jsou Francouzi. Pokud chcete zkusit uvařit něco chutného, zdravého a zároveň trendy, vyzkoušejte šneky! Pokud si plže v ulitě ošklivíte, věřte, že je to velmi zdravé jídlo! Šnečí maso obsahuje pouhé jedno procento tuku, neobsahuje cholesterol a je bohaté na proteiny. Šneci se mohou připravit na mnoho způsobů.

Šneci v těstíčku

Suroviny:

  • 48 šneků
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 125 ml bílého vína
  • Sůl
  • Pepř
  • Česnek
  • Pažitka

Postup:

48 šneků hodinu marinujeme v soli, pepři a česneku. Krátce osmahneme na másle a necháme vychladnout. Připravíme si těstíčko z 1/8 bílého vína, dvou žloutků, soli, 120 gramů hladké mouky, drobně nakrájené pažitky, lžíce oleje a sněhu z jednoho bílku. Šneky namáčíme v těstíčku, na oleji prudce osmažíme, osušíme a podáváme se zeleninovým salátem. Samozřejmě z domácí produkce nebo farmářských trhů.

Obrázek

Indická kuchyně

Indická kuchyně je také velmi zdravá, hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, máslo ghí), zelenina a koření. K jejím typickým rysům patří hojné používání koření a převaha vegetariánských pokrmů. Pro důraz na koření je indické jídlo často hodně pálivé. Dosáhnout lehké pálivosti lze tím, že úměrně své chuti ubrat množství výrazného koření jako je chilli. Nedoporučuji ale vynechávat kari a římský kmín nebo garam masalu, které dodávají indickým jídlům typickou chuť a vůni. Jídla jsou také výrazně lepší při posypání nasekaným čerstvým koriandrem. Pokud si chcete uvařit indický dhal z červené čočky, doporučuji nešetřit čerstvými rajčaty a koriandrem z lokálních zdrojů.

Obrázek

Indický dhal z červené čočky

Suroviny:

  • ½ kg červené čočky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 - 3 velká rajčata
  • Čerstvý zázvor
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kari směsi
  • 1 lžička mletého koriandru
  • chilli dle chuti
  • 1 lžičku směsi Garam masala
  • nať čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kapku dobrého octa nebo citron

Postup:

Na jedné lžíci oleje orestujeme na velké pánvi si všechno koření (bez soli a čerstvého zázvoru).  Asi po minutě na prudkém ohni vsypte nadrobno nakrájenou cibulku, ztlumte a zpěňte.  V průběhu pěnění cibule proplachujte čočku, dokud voda z ní nebude čirá a přidejte jí k cibuli s kořením.  Zasmahněte čočku, dokud nezačne sklovatět. Zalijte vroucí vodou, aby byla ponořena, osolte a vařte. Čočka bude uvařena přibližně za 15 minut, ale v průběhu vaření kontrolujte konzistenci a dle potřeby dolévejte vodu tak, aby výsledná konzistence byla kašovitá. Po uvaření vmíchejte nadrobno nakrájená rajčata, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nasekanou nať koriandru. Podávejte s rýží nebo indickou plackou.

Kvalita, čerstvost a původ

Produkty z lokálních zdrojů jsou víc, než jen pouhý trend; bio výživa si našla své pevné místo v gastronomii. K této významné vlně se dnes přidává ještě další spotřební model, který se objevil v Kalifornii v roce 2005 a je také velmi šetrný k životnímu prostředí - locavorismus“. Jeho princip spočívá v tom, že se lidé živí pouze místními, sezonními (většinou bio) potravinami, které jsou produkovány v okruhu maximálně 100 až 250 kilometrů od bydliště. Přestože u nás stále vyhrává cena nad kvalitou, Češi se více zajímají o původ surovin, které nakupují, jejich kvalitu a čerstvost. Nejen u masa, ale také u ovoce a zeleniny je dobré zajímat se o jeho původ a kvalitu.

Do nového roku s novými trendy!

Jestliže jste si nevybrali z nabízených trendů a specialit, vyzkoušejte sami něco jiného. Fantazii se meze nekladou a doufám, že vás naše nabídka nových trendů v gastronomii alespoň inspirovala k vlastím novým postupům ve vaší kuchyni. Do nového roku s novými kulinářskými specialitami!

Karel Javůrek

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.