Makronky – ochutnejte mandlové nebe!
Kdo by neznal ty malé kulaté zázraky zářící barvami? Dvě křehké pusinky jsou spojeny krémem, který vhodně doplňuje výsledný vzhled. Makronky jsou slastí nejen pro naše chuťové buňky, ale i pro oko, výtvory zkušených cukrářů jsou prostě nádherné.
Makronky jsou snem každého milovníka sladkostí. Jejich výroba však není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. S námi ale přípravě makronků přijdete na kloub a budete si na nich moci doma pochutnávat, kdykoliv se vám zachce.
Na úvod trocha historie
Většina lidí si myslí, že makronky pocházejí z Francie. Francie je sice proslavila, to ano, nicméně svůj původ mají v renesanční Itálii. Odtud je do Francie přivezla Kateřina Medicejská – Florenťanka, jež se stala francouzskou královnou, vzala si totiž francouzského krále Jindřicha III. A makronky vzala s sebou. Původně však vůbec nebyly slepované krémem, to učinil až na začátku 20. stol. Pierre Desfontaines. Stalo se to v cukrárně Ladureé, která je i dnes hojně navštěvovaná právě pro své makronky.
Zákeřné makronky
Při přípravě makronek na nás čeká celá řada nástrah. Pokud chceme uspět, měli bychom mít na paměti několik věcí:
- Přesnost zde hraje klíčovou roli. Ingredience je třeba si co nejpřesněji navážit, jinak by se nám makronky nemusely povést.
- Moučkový cukr a mandle musí být co nejjemnější, ideálně spolu obě ingredience promixujeme, potom prosejeme přes sítko a větší kousky vyhodíme.
- Bílky je dobré nechat alespoň 24 hodin odležet v lednici.
- Sníh musí být vyšlehaný opravdu dotuha, lépe řečeno až přešlehaný. To poznáme podle toho, že bude vypadat jakoby vysušeně.
- Při šlehání postupně zvyšujeme otáčky.
- Když máme sníh vyšlehaný, přidáme potravinářskou barvu a šleháme ještě asi minutu.
- Nespornou výhodou je formička na makronky – jedná se o silikonovou podložku s připravenými kolečky, do kterých se těsto stříká celkem snadno.
- Po nastříkání koleček s plechem několikrát bouchneme o kuchyňskou linku (ale pozor, abyste si budoucí makronky nevylili!), odstraníme tak vzniklé bubliny a špičku po zdobicím sáčku a také předejdeme tvorbě prasklin na povrchu makronek.
- Před pečením necháme pusinky na vzduchu trochu zatuhnout, trvá to asi půl hodiny až hodinu. Pokud si chceme být jistí, zda už můžeme plech strčit po trouby, prstem se dotkneme makronky a pokud směs stále lepí, budeme muset ještě chvilku počkat.
- Ani po vytažení plechu z trouby nesmíme spěchat, makronky potřebují čas. Několik minut je necháme na pečicím papíře, potom je sloupneme a přemístíme na kovovou mřížku, kde zcela vychladnou. Nikdy je neplníme, pokud jsou ještě teplé!
- Krémy se hodí máslové, smetanové a z mascarpone. Makronky však chutnají skvěle i s obyčejným džemem nebo nutellou. Fantazii se meze nekladou!
- A asi nejdůležitější rada: nenechte se znechutit neúspěchem. Pokud se vám makronky nepovedou hned napoprvé, nezoufejte, rozhodně nejste první ani poslední. Vytrvejte ve svém úsilí a jednou dospějete k dokonalosti.
A konečně recept
Na cca 40 makronek budeme potřebovat:
- 138 g mandlové moučky (najemno namleté mandle)
- 125 g moučkového cukru
- 105 g bílků (to jsou bílky přibližně ze třech až čtyř vajec)
- 105 g cukru krupice
- potravinářské barvivo
Jak budeme postupovat:
Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem, nejdříve šleháme pomalu, postupně otáčky zvyšujeme. Když máme sníh hodně tuhý, přidáme potravinářské barvivo a šleháme asi ještě minutu, aby se sníh hezky probarvil. Ke sněhu přisypeme směs mandlí a moučkového cukru, které jsme si předem proseli, abychom se zbavili větších kousků. Vezmeme si stěrku a sníh s ní opatrně obracíme do té doby, než je směs promíchaná a má takovou konzistenci, že když pomocí stěrky vytvoříme ze sněhu špičku, ta pomalu klesá a za chvilku po ní není ani stopy. Směs musí být tekutá, jinak makronky popraskají.
Směsí naplníme zdobicí sáček s hladkou hubičkou a na pečicí papír nebo silikonovou šablonu stříkáme kolečka. Jak již víme, s plechem s makronkami musíme párkrát bouchnout a poté je necháme odležet. Makronky pečeme v troubě předehřáté na 150°C po dobu 18 minut. Po vyndání z trouby je necháme zcela vychladnout, teprve potom je můžeme plnit krémem.
Nakonec plníme krémem
Makronky můžete naplnit vlastně čímkoliv a vždycky budou chutnat skvěle. My vám ale přesto dáme nějakou tu inspiraci.
Ovocný krém
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce kvalitní marmelády dle vlastní chuti
Marmeládu si rozehřejeme v kastrůlku, potom propasírujeme přes sítko, abychom v krému neměli kusy ovoce. Necháme vystydnout, smícháme s mascarpone a máme hotovo.
Čokoládový krém
- 250 g kvalitní čokolády
- 250 g smetany (33%)
- 4 lžíce másla
Smetanu přivedeme k varu, poté odstavíme a nalámeme do ní čokoládu. Když je čokoláda rozpuštěná, přidáme máslo a krém vymícháme dohladka.
Pistáciový krém
- 125 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 50 g pistáciové pasty nebo najemno nadrcených pistácií
Změklé máslo si vyšleháme s cukrem, potom přidáme pistácie nebo pistáciovou pastu a ještě chvíli šleháme. Množství cukru a pistácií si samozřejmě můžeme upravit podle své chuti.
Lenka Ambrožová