Přerušovaný půst vás naučí disciplíně a pomůže zhubnout

Přerušovaný půst je velmi oblíbeným způsobem hubnutí. Proč přináší takové uspokojení a je skutečně tak účinný?

Jasná pravidla, která si nastavíte podle sebe

Aby přerušovaný půst fungoval, měl by se stát vaším novým stylem života. Při něm člověk přijímá potravu pouze po určitý časový úsek během dne. Ve zbylém čase je odkázán jen na pití. A to ideálně vody a dalších neslazených nápojů. To, zda si vyberete přerušovaný půst 16/8, 12/12, či něco mezi tím, záleží jen a pouze na vás.

Obrovskou výhodou přerušovaného půstu je naprostá svoboda. Svoboda v nastavení, které vám bude vyhovovat. Přerušovaný půst je možné držet pouze pár dní v týdnu. Stejně tak si můžete vybrat, jaké potraviny budete konzumovat a jak často. I tak myslete na zdravý jídelníček a dostatek pitného režimu. Při přerušovaném půstu vám s nastavením zdravého stravování pomohou různé diety. Snažíte-li se zhubnout, možností je například ketodieta.

Přerušovaný půst nemusí být pro každého

To, zda lidskému organismu přerušovaný půst vyhovuje, je velmi individuální. Přináší různé výhody, ale také rizika a ohrožení. Vhodný nemusí být pro těhotné a kojící ženy, lidi s cukrovkou nebo pro nemocné poruchami příjmu potravy či při užívání některých léků. Pokud lékař přerušovaný půst schválí, můžete na svém těle sledovat nejeden pozitivní účinek. A sice například:

  • snadnější hubnutí - úprava jídelníčku sníží množství přijatých kalorií během dne,

  • podporu bdělosti a fungování kognitivních funkcí,

  • zlepšení zdravotního stavu organismu - fungování metabolismu a úprava správné hladiny cukru či cholesterolu.

Pomoc s obezitou i podvýživou

Váháte, zda se pustit do přerušovaného půstu? Prvotní motivací může být BMI kalkulačka. Ta vypočítá, zda je vaše váha v normě, či byste měli přibrat, nebo naopak snížit tělesnou váhu. Právě půst může být vhodným pomocníkem při obou variantách. Máte díky němu jasný přehled o vašich přijatých kaloriích.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.