Odkud pochází beránek jako velikonoční symbol?

Velikonoce s sebou nesou mnoho symbolů, ale čestné místo na svátečním stole zaujímá právě velikonoční beránek. Cukrový, pečený, čokoládový či jiný – má různé tváře, ale vždy symbolizuje totéž. Ne každý však ví, proč je tak důležitým prvkem každých Velikonoc. Co bychom měli vědět o velikonočním beránkovi?

 

Velikonoční beránek – odkud pochází jeho tradice?

Velikonoční beránek se zajíčkem a kuřátkem tvoří na velikonočním stole harmonický tým. Právě beránek však v této společnosti rozhodně kraluje. Může být z těsta, čokolády nebo z toho nejoblíbenějšího – cukru, ale zvíře symbolizuje vždy to samé. Většina výrobků ve velikonočním košíku má skrytý význam. Figurka beránka také znamená něco zvláštního - je jakýmsi symbolem Velikonoc. Proč?

V mnoha kulturách je beránek považován za obětní zvíře, protože symbolizuje nevinnost, jednoduchost a trpělivost, protože pokorně snáší stříhání a někdy i smrt. Příběh beránka začíná mnohem dříve, dávno před zrodem křesťanství. Židé přinášeli bohu Jahvemu jako oběti jehňata a beránky, které byly každodenní obětí, doplňující modlitby, zejména o svátcích a sabatu. Obzvláště důležitý byl beránek obětovaný během Pesachu, připomínající útěk z egyptského zajetí.

Velikonoční beránek je křesťanským symbolem Velikonoc Symbolika velikonočního beránka je hluboce zakořeněna v křesťanské tradici. Beránek je pro křesťany symbolem nejvýznamnějších svátků v liturgickém kalendáři – Velikonoc.

Velikonoční beránek na sváteční stůl

Velikonoční beránek je povinným prvkem každého velikonočního stolu. Především je to metafora pro samotného Krista, která nám připomíná jeho čistotu, mírnost, dobrotu a poslušnost. Tento obraz byl mezi prvními křesťany tak hluboce zakořeněn, že byl pokaždé zobrazen například na sochách nebo malbách v podobě velikonočního beránka.

Beránek se u nás objevil až v 17. století. Pak se - podle původu - připravoval z jiné hmoty: na vesnicích se pekl z cukru a másla, v královských měšťanských domech se používalo marcipánu. Při přípravě velikonoční snídaně se figurka beránka položila na obrácený talířek nebo hrnec, do kterého byla předtím zaseta řeřicha nebo oves.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.