Pochoutky mezinárodní kuchyně, které stojí za to ochutnat
Většinu těchto jídel si samozřejmě můžete připravit doma nebo si je dát v nedaleké restauraci. Ale jakmile ochutnáte pokrmy připravené kuchaři, kteří na nich vyrostli, připravené z čerstvých místních produktů, už nebudete chtít jíst nic jiného. Přesvědčte se sami a vypravte se ochutnat ty nejchutnější pochoutky mezinárodní kuchyně.
Ochutnejte lahůdky ze Španělska či Francie
Každá země, region a někdy i malé město se specializuje na určitá jídla, která se nacházejí pouze v dané oblasti a nikde jinde. Existují však pokrmy, které dosáhly statusu univerzálních a mezinárodních pochoutek známých téměř ve všech koutech světa.
Paella
Španělské jídlo na bázi rýže se šafránem, mořskými plody, králičím nebo drůbežím masem a zeleninou. Je připraven v charakteristické kovové pánvi s rukojetí zvanou paella na čerstvém vzduchu. Jídlo se jí přímo z paella pánve. Paellu můžete jet ochutnat rovnou do Španělska, nezapomeňte na cestovní pojištění online. V každém kraji vám podají jinou variaci tohoto pokrmu.
Pot-au-feu
Francouzská specialita se skládá hlavně z hovězího a telecího masa a zeleniny nakrájené na velké kusy. Všechno je dušené na trošce vody s kořením. Jídlo se podává na talíři s masem a zeleninou vedle sebe.
Pečené hovězí maso a yorkshirský pudink
Anglická klasická večeře se skládá z pečeného hovězího masa, charakteristického těsta, pečených brambor a vařené zeleniny. První záznamy o pudinku pocházejí z poloviny 18. století. V minulosti se peklo na rovném pekáči, přičemž tuk, který se z pečeně rozpustil, se používal jako šťáva.
Francesinha
Portugalský sendvič plněný masem na maximum. Mezi plátky chleba jsou kotlety, klobása, slanina, klobásy a cibule. Jednotlivé vrstvy drží pohromadě žlutý sýr a dílo je završeno smaženým vejcem. Tradičně se to celé nalije horkou omáčkou.
Pochoutky světa nejsou jen špagety a pizza
Výrobky jako pizza, těstoviny, zmrzlina, sendviče a sushi jsou známé po staletí. V posledních letech získali jméno globálních pokrmů, které se vyskytovaly a jedly naprosto všude na Zemi. Každé z těchto charakteristických pokrmů má své kořeny ve specifických kuchyních světa, např. Sushi v japonské, pizza v italské, ale jejich variace jsou také inspirovány místní kuchyní země, ve které se objevují, a chutí, na které jsou její obyvatelé zvyklí. Proto se tradiční počáteční složení těchto jídel často mění a vznikají nové kombinace. Vedle tradiční margherita pizzy se přidává havajská pizza s ananasem a tradiční japonské sushi stále častěji zahrnuje prvky z jiných světových kuchyní, např. Evropské.
Mezi vlastnosti, které těmto pokrmům umožnily dosáhnout vrcholu popularity, jsou: rychlost přípravy, snadná konzumace a ne příliš vysoká cena. Další důležitou výhodou těchto jídel je jejich obecná dostupnost. Setkáme se s nimi nejen v exkluzivnějších restauracích, kde jsou vyrobeny z nejkvalitnějších surovin založených na inovativních, ale také tradičních receptech, ale také v malých pouličních barech, kde obvykle fungují pod názvem fast food.
Nebojte se mořských plodů
Ačkoliv v České republice není velká obliba ryb nebo mořských plodů, existuje pár zajímavých pokrmů, které stojí v zahraničí vyzkoušet. Skvělým příkladem je
Mušle a hranolky
Toto typické belgické jídlo můžete jíst prakticky v každé restauraci. Čerstvé mušle se vaří ve vodě, víně nebo víně se smetanou s přídavkem cibule a stonku celeru. Mušle se podávají v hrnci s víkem, na které by se měly házet skořápky. Na druhém talíři se podávají hranolky.