Pohoštění na halloweenskou oslavu: zvládnou ho i děti!

  Ať už je váš názor na Halloween jakýkoliv, pokud se vaše děti rozhodnou, že by ho chtěly se svými kamarády oslavit, těžko s tím něco zmůžete. Nakonec příprava strašidelného pohoštění může být docela zábava – pro vás i pro děti. Vybrali jsme pro vás halloweenské recepty, které dokážou připravit samy jen s vaší asistencí, i takové, kde jejich úlohou bude hlavně zdobení vámi připravené dobroty.

Věděli jste, že mnoho halloweenských tradic má původ ve starém keltském svátku Samhain? Keltové věřili, že v noci z 31. října na 1. listopadu je hranice mezi naším světem a světem mrtvých nejtenčí, přicházejí k nám různé nadpřirozené bytosti a duše zemřelých, které mohou ohrožovat lidi i dobytek. Aby se před nimi ochránili, nasazovali si masky, čímž se snažili příšery a duchy přesvědčit, že jsou jedněmi z nich. Z toho se zrodila dnešní zvyk koledování v kostýmech čarodějnic, upírů, mumií, vlkodlaků a dalších postav – my si s těmito motivy připravíme pohoštění na dětskou halloweenskou párty.

Obrázek

Strašidelné čokoládky

  • 100 g hořké čokolády

  • 100 g mléčné čokolády

  • 100 g bílé čokolády

Budeme potřebovat silikonové formičky s halloweenskými motivy – duchy, čarodějnicemi, lebkami, dýněmi, netopýry apod. Formičky si zevnitř vymažeme malým množstvím oleje. Ve vodní lázni si rozpustíme čokolády – každý druh ve vlastní mističce. Čokoládou naplníme formičky, a to buď pomocí dvou lžiček, anebo zdobicího sáčku. Jednotlivé druhy čokolády můžeme ve formičkách míchat a vzniknou strakaté čokolády, samozřejmě ale můžeme čokoládky ponechat i jednodruhové. Čokoládu necháme ztuhnout a potom tvary vymáčkneme, díky vymazání olejem to půjde snadno a navíc bude povrch čokoládiček hezky lesklý.

TIP: Rozpuštěnou čokoládu můžeme ve formičkách posypat mletými oříšky, lyofilizovaným ovocem nebo strouhaným kokosem.

Koktejl hraběte Drákuly

  • 300 g čerstvých nebo mražených jahod

  • 600 ml mléka

  • 1 lžíce medu

  • 4 lžíce hustého jahodového nebo višňového sirupu

Jahody omyjeme, očistíme a vložíme do mixéru, rozmixujeme je spolu s mlékem a medem. Připravíme si čtyři skleničky, každou z nich zevnitř pokapeme lžící jahodového nebo višňového sirupu tak, aby to připomínalo potůčky krve. Do sklenic opatrně nalijeme mléčný shake a podáváme.

Obrázek

Párkové mumie

  • 12 nožiček malých vídeňských párečků

  • 2 chlazená vyválená listová těsta

  • 1 vejce

  • 3 lžíce jemného kečupu

  • 12 párů jedlých očí

Obě listová těsta podélně nakrájíme na proužky silné 1,5 – 2 cm. Každý párek namočíme v kečupu a omotáme několika proužky těsta, asi dva centimetry od jednoho konce párku vždy ponecháme mezeru na oči. Omotané párky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme je rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 10 – 15 minut. Mumie necháme trochu zchladnout a pak jim pomocí kapky kečupu přilepíme jedlé oči.

TIP: Pokud neseženeme jedlé oči, můžeme je nahradit tečkami z kečupu.

Zmražení banánoví duchové

  • 4 banány

  • 200 g bílé čokolády

  • 2 lžíce mléčných čokoládových peciček

Banány oloupeme a v půlce překrojíme. V místě řezu do každé poloviny banánu zapíchneme nanukové dřívko, banány vyskládáme na tácek tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a uložíme na hodinu do mrazáku. Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a banány do ní postupně namáčíme. Vykládáme je zpět na tácek a na půl hodiny vložíme do mrazáku. Ve vodní lázni si nyní rozpustíme pecičky mléčné čokolády, rozpuštěnou čokoládu si dáme do zdobicího sáčku a banánovým duchům namalujeme obličej. Opět je uložíme do mrazáku a vyjmeme je až těsně před podáváním.

Obrázek

Marcipánové dýně

  • 350 g marcipánu

  • 100 g čokoládových sušenek s kokosem

  • 50 g malinové marmelády

  • 50 g čokolády na vaření

  • potravinářské barvy

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s rozmixovanými sušenkami a malinovou marmeládou. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, svrchu je trochu zploštíme a skládáme na tácek, který poté uložíme na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme marcipán – propracujeme ho rukama, aby změkl, rozdělíme si ho na tři části (270 g, 40 g a 40 g) a obarvíme potravinářskými barvivy, největší část bude oranžová, zbylé dvě zelená a černá. Při práci používáme gumové rukavice. Z lednice vyjmeme ztuhlé kuličky a můžeme se vrhnout a zdobení dýní – z oranžového marcipánu kousek odebereme, rozválíme na placičku a kuličku v ní obalíme. Postavíme ji na zploštělou stranu spojem dolů a pomocí párátka na dýni vytvoříme rýhování. Ze zeleného marcipánu vytvarujeme lísteček a stopku, z černého zase oči, nos a pusu. Dýni ozdobíme, a až budou všechny hotové, zase je dáme vychladit do lednice.

TIP: Podobně můžeme vytvořit i duchy, čarodějnické klobouky, netopýry a další tvary, to už ale bude chtít více zručnosti. Dýně jsou na tvarování nejsnazší.

Čarodějnické klobouky

  • 6 malých sladkých kornoutků jako na zmrzlinu

  • 6 oreo sušenek

  • 100 g pařížské šlehačky

  • 100 g hořké čokolády

  • 40 g marcipánu

Pařížskou šlehačku si vyšleháme a naplníme jí kornoutky až po okraj. Každý kornoutek položíme doprostřed oreo sušenky. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a potřeme jí spoj mezi kornoutkem a sušenkou, dáme na pár minut do lednice nebo do mrazáku ztuhnout. Nyní můžeme celé kloboučky namáčet v rozpuštěné čokoládě. Až čokoláda zatuhne, vyválíme si z libovolně barevného marcipánu váleček a omotáme ho okolo klobouků v místě, kde se spojuje kornoutek se sušenkou. Kloboučky uchováváme v lednici.

Obrázek

Lízátka Jack Skellington

  • 12 oreo sušenek

  • 200 g bílé čokolády

  • 50 g hořké čokolády

Každou sušenku napíchneme v místě náplně na tyčku na lízátka. Ve vodní lázni si rozehřejeme bílou čokoládu a sušenky v ní namáčíme, lízátka postavíme do speciálního stojanu nebo zapíchneme do kusu polystyrenu a necháme ztuhnout. Potom si rozehřejeme hořkou čokoládu, naplníme jí zdobicí sáček a na sušenky malujeme obličej pohádkové postavičky Jacka Skellingtona. Necháme zatuhnout.


Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.