Pohoštění na halloweenskou oslavu: zvládnou ho i děti!
Ať už je váš názor na Halloween jakýkoliv, pokud se vaše děti rozhodnou, že by ho chtěly se svými kamarády oslavit, těžko s tím něco zmůžete. Nakonec příprava strašidelného pohoštění může být docela zábava – pro vás i pro děti. Vybrali jsme pro vás halloweenské recepty, které dokážou připravit samy jen s vaší asistencí, i takové, kde jejich úlohou bude hlavně zdobení vámi připravené dobroty.
Věděli jste, že mnoho halloweenských tradic má původ ve starém keltském svátku Samhain? Keltové věřili, že v noci z 31. října na 1. listopadu je hranice mezi naším světem a světem mrtvých nejtenčí, přicházejí k nám různé nadpřirozené bytosti a duše zemřelých, které mohou ohrožovat lidi i dobytek. Aby se před nimi ochránili, nasazovali si masky, čímž se snažili příšery a duchy přesvědčit, že jsou jedněmi z nich. Z toho se zrodila dnešní zvyk koledování v kostýmech čarodějnic, upírů, mumií, vlkodlaků a dalších postav – my si s těmito motivy připravíme pohoštění na dětskou halloweenskou párty.
Strašidelné čokoládky
-
100 g hořké čokolády
-
100 g mléčné čokolády
-
100 g bílé čokolády
Budeme potřebovat silikonové formičky s halloweenskými motivy – duchy, čarodějnicemi, lebkami, dýněmi, netopýry apod. Formičky si zevnitř vymažeme malým množstvím oleje. Ve vodní lázni si rozpustíme čokolády – každý druh ve vlastní mističce. Čokoládou naplníme formičky, a to buď pomocí dvou lžiček, anebo zdobicího sáčku. Jednotlivé druhy čokolády můžeme ve formičkách míchat a vzniknou strakaté čokolády, samozřejmě ale můžeme čokoládky ponechat i jednodruhové. Čokoládu necháme ztuhnout a potom tvary vymáčkneme, díky vymazání olejem to půjde snadno a navíc bude povrch čokoládiček hezky lesklý.
TIP: Rozpuštěnou čokoládu můžeme ve formičkách posypat mletými oříšky, lyofilizovaným ovocem nebo strouhaným kokosem.
Koktejl hraběte Drákuly
-
300 g čerstvých nebo mražených jahod
-
600 ml mléka
-
1 lžíce medu
-
4 lžíce hustého jahodového nebo višňového sirupu
Jahody omyjeme, očistíme a vložíme do mixéru, rozmixujeme je spolu s mlékem a medem. Připravíme si čtyři skleničky, každou z nich zevnitř pokapeme lžící jahodového nebo višňového sirupu tak, aby to připomínalo potůčky krve. Do sklenic opatrně nalijeme mléčný shake a podáváme.
Párkové mumie
-
12 nožiček malých vídeňských párečků
-
2 chlazená vyválená listová těsta
-
1 vejce
-
3 lžíce jemného kečupu
-
12 párů jedlých očí
Obě listová těsta podélně nakrájíme na proužky silné 1,5 – 2 cm. Každý párek namočíme v kečupu a omotáme několika proužky těsta, asi dva centimetry od jednoho konce párku vždy ponecháme mezeru na oči. Omotané párky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme je rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 10 – 15 minut. Mumie necháme trochu zchladnout a pak jim pomocí kapky kečupu přilepíme jedlé oči.
TIP: Pokud neseženeme jedlé oči, můžeme je nahradit tečkami z kečupu.
Zmražení banánoví duchové
-
4 banány
-
200 g bílé čokolády
-
2 lžíce mléčných čokoládových peciček
Banány oloupeme a v půlce překrojíme. V místě řezu do každé poloviny banánu zapíchneme nanukové dřívko, banány vyskládáme na tácek tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a uložíme na hodinu do mrazáku. Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a banány do ní postupně namáčíme. Vykládáme je zpět na tácek a na půl hodiny vložíme do mrazáku. Ve vodní lázni si nyní rozpustíme pecičky mléčné čokolády, rozpuštěnou čokoládu si dáme do zdobicího sáčku a banánovým duchům namalujeme obličej. Opět je uložíme do mrazáku a vyjmeme je až těsně před podáváním.
Marcipánové dýně
-
350 g marcipánu
-
100 g čokoládových sušenek s kokosem
-
50 g malinové marmelády
-
50 g čokolády na vaření
-
potravinářské barvy
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s rozmixovanými sušenkami a malinovou marmeládou. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, svrchu je trochu zploštíme a skládáme na tácek, který poté uložíme na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme marcipán – propracujeme ho rukama, aby změkl, rozdělíme si ho na tři části (270 g, 40 g a 40 g) a obarvíme potravinářskými barvivy, největší část bude oranžová, zbylé dvě zelená a černá. Při práci používáme gumové rukavice. Z lednice vyjmeme ztuhlé kuličky a můžeme se vrhnout a zdobení dýní – z oranžového marcipánu kousek odebereme, rozválíme na placičku a kuličku v ní obalíme. Postavíme ji na zploštělou stranu spojem dolů a pomocí párátka na dýni vytvoříme rýhování. Ze zeleného marcipánu vytvarujeme lísteček a stopku, z černého zase oči, nos a pusu. Dýni ozdobíme, a až budou všechny hotové, zase je dáme vychladit do lednice.
TIP: Podobně můžeme vytvořit i duchy, čarodějnické klobouky, netopýry a další tvary, to už ale bude chtít více zručnosti. Dýně jsou na tvarování nejsnazší.
Čarodějnické klobouky
-
6 malých sladkých kornoutků jako na zmrzlinu
-
6 oreo sušenek
-
100 g pařížské šlehačky
-
100 g hořké čokolády
-
40 g marcipánu
Pařížskou šlehačku si vyšleháme a naplníme jí kornoutky až po okraj. Každý kornoutek položíme doprostřed oreo sušenky. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a potřeme jí spoj mezi kornoutkem a sušenkou, dáme na pár minut do lednice nebo do mrazáku ztuhnout. Nyní můžeme celé kloboučky namáčet v rozpuštěné čokoládě. Až čokoláda zatuhne, vyválíme si z libovolně barevného marcipánu váleček a omotáme ho okolo klobouků v místě, kde se spojuje kornoutek se sušenkou. Kloboučky uchováváme v lednici.
Lízátka Jack Skellington
-
12 oreo sušenek
-
200 g bílé čokolády
-
50 g hořké čokolády
Každou sušenku napíchneme v místě náplně na tyčku na lízátka. Ve vodní lázni si rozehřejeme bílou čokoládu a sušenky v ní namáčíme, lízátka postavíme do speciálního stojanu nebo zapíchneme do kusu polystyrenu a necháme ztuhnout. Potom si rozehřejeme hořkou čokoládu, naplníme jí zdobicí sáček a na sušenky malujeme obličej pohádkové postavičky Jacka Skellingtona. Necháme zatuhnout.