Sezóna jablek: proč je jíst a co z nich připravit?

Sezóna jablek je v plném proudu. Proč je jíst a co z nich připravit? To vám prozradíme v našem nejnovějším článku. 

Proč jíst jablka?

Jablka (latinsky Malus domestica) jsou jedním z nejčastěji konzumovaných druhů ovoce na světě. Poskytují mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínů B, beta karotenu, určité množství vitamínu E, fosforu, vápníku, síry, hořčíku a železa. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny (zejména pektinu), kvercetinu a antioxidantů. Obsah těchto surovin se liší v závislosti na odrůdě, stupni zralosti, čerstvosti v době spotřeby a dokonce i barvě.

Jedno střední, syrové jablko (182 g) se slupkou poskytuje přibližně 95 kcal, 19 g sacharidů, 4 g vlákniny a 195 mg draslíku. Syrová jablka neobsahují prakticky žádný tuk. Zpracované jablečné produkty mají mírně odlišný nutriční profil ve srovnání se syrovými jablky. ½ šálku (122 g) pyré tedy poskytuje pouze 1,3 g vlákniny a ½ šálku 100% ovocné šťávy (124 g) poskytuje pouze 0,2 g vlákniny.

Sušená jablka – jak je sušit? Jaké vlastnosti mají?

Zatímco průměrně velké jablko poskytuje 90 kcal, 4 g vlákniny a 19 g sacharidů, 100 g sušených jablek poskytuje až 250 kcal, 10 g vlákniny a 52 g sacharidů. Vyšší podíl vlákniny ve stravě pomůže při projevech zácpy či plynatosti. Vysoká kalorická hodnota vám zase umožní uspokojit vaše energetické potřeby, mimo jiné: lidé velmi fyzicky aktivní nebo bojující s podváhou, i když na druhou stranu si na ni budou muset dávat pozor lidé s nadváhou nebo obezitou. Také glykemický index, stále nízký u sušených jablek, umožní jejich konzumaci mj. diabetikům.

Recepty z jablek

Jogurtový koláč s jablky

Smíchejte 1 šálek přírodního jogurtu se 2 vejci a ½ šálku rostlinného oleje. Samostatně smíchejte 1 a ½ šálku pšeničné mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ šálku cukru a 1 lžičku skořice. Smíchejte suché a mokré přísady. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Polovinu těsta nalijte do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky, přidáme jablka a zalijeme zbylou směsí. Koláč pečte 40 minut při 180 °C, dokud nebude tyčinka suchá.

Zelené smoothie s jablkem

V míse mixéru smíchejte sklenici minerální vody, hrst čerstvého špenátu, oloupané jablko a řapíkatý celer. Smoothie můžete osladit trochou medu.

Palačinky s jablky

Smíchejte sklenici pšeničné mouky s ½ lžičky jedlé sody a 1 polévkovou lžící cukru. Přidejte ¾ šálku mléka, 1 vejce, promíchejte všechny přísady. Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme do těsta. Velkou lžící nalijte porce směsi do rozehřátého oleje na pánvi a opékejte palačinky z obou stran dozlatova.

Rýže s jablky a skořicí

Rýži uvaříme v osolené vroucí vodě. 4 velká jablka oloupeme, nakrájíme nadrobno a vložíme do hrnce s nepřilnavým dnem s trochou vody. Ovoce orestujte do měkka, poté rozdrťte vidličkou. Nakonec dochutíme skořicí. Uvařenou rýži přidáme k jablkům a promícháme. Jezte teplé. Navrch můžete přidat přírodní jogurt kombinovaný s medem.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.