Štědrovečerní menu v novém kabátku

Každý ví, jak má vypadat tradiční štědrovečerní menu. Ale co když se vám rybí polévka protiví, máte strach z kostí a bramborový salát vás už nudí? Připravte večeři, která je moderní a lehká, a přitom zachutná i milovníkům tradice. A dětem zrovna tak.

Předkrm spojuje sladké a slané chutě, je připraven z tropického ovoce, kterého jsou nyní plné regály supermarketů. Polévka je moderní variací na kroupovou se zeleninou, hezky vás zahřeje a dodá spoustu vitaminů a minerálů. Jako hlavní chod bude ryba, ale v lehké světové úpravě. A jako dezert oblíbené tiramisu, ovšem s vůní vánočního cukroví.

Předkrm: Meloun v parmské šunce

  • 1 meloun cantaloupe

  • 200 g parmské šunky

  • 80 g ricotty

  • sůl

  • pepř

Meloun omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na tolik dílků, kolik máme plátků parmské šunky. Ricottu ochutíme solí a pepřem. Každý dílek melounu lehce pomažeme ricottou a omotáme šunkou. Podáváme vychlazené.

Polévka: Quinoová polévka se zeleninou

  • 100 g quinoy

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 1 konzerva loupaných rajčat (400 g)

  • 2 mrkve

  • 2 řapíky celeru

  • 1 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 lžičky sušené petrželky

  • 1 lžička sušené bazalky

  • ½ lžičky sušeného tymiánu

  • 1 bobkový list

  • sůl

Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, oloupaný česnek utřeme, mrkev očistíme a pokrájíme na půlkolečka, řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej, necháme zesklovatět cibuli a pak přidáme i česnek, mrkev a celer, pár minut restujeme. Přidáme konzervu rajčat a všechno koření, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a na mírném plameni necháme probublávat asi 10 minut. Do hrnce vsypeme quinou, promícháme, přiklopíme a vaříme asi 30 minut, v případě potřeby přiléváme vodu. Nakonec podle chuti dosolíme.

Hlavní chod: Losos s holandskou omáčkou a americkými bramborami

  • 4 filety z čerstvého lososa

  • 800 g brambor

  • 150 g másla

  • 3 žloutky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce sladké papriky

  • 1 lžička plnotučné hořčice

  • šťáva z poloviny citronu

  • sůl

  • pepř

Brambory dobře omyjeme a pokrájíme na měsíčky, vsypeme je do pekáčku, pokapeme olivovým olejem, posypeme sladkou paprikou a solí, důkladně promícháme a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C dokřupava, asi 30 – 40 minut. Lososa omyjeme, osušíme, posolíme a vložíme do pánve, v níž jsme si předem zahřáli 50 g másla. Rybu na pánev pokládáme kůží dolů, aby se nezkroutila. Zakápneme citronovou šťávou podle chuti a smažíme, dokud není losos propečený. Připravíme si vodní lázeň - do hrnce vlijeme trochu vody, postavíme do něj nerezovou nebo tepluvzdornou skleněnou mísu a zapneme plamen na minimum. Do mísy vložíme vaječné žloutky, hořčici a 2 lžíce vody a prošleháme vidličkou, 100 g másla si nakrájíme na malé kostky. Žloutkovou směs za stálého míchání zahříváme, a jakmile začne houstnout, vhodíme do ní kostku másla a prošleháme. Až se celá rozpustí, vhodíme další kousek másla a opět zašleháme. Takto postupujeme, dokud není všechno máslo zašleháno do směsi. Vypneme plamen a omáčku ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Na talíře nandáme americké brambory a lososa, kterého přelijeme holandskou omáčkou, a podáváme.

Dezert: Perníkové tiramisu

  • 400 g mascarpone

  • 200 ml smetany ke šlehání (33 %)

  • 70 g krupicového cukru

  • 3 žloutky

  • 150 ml kávy

  • 50 ml amaretta

  • 25 - 35 perníčků

Ve vodní lázni zahříváme rozšlehané žloutky s cukrem až do zhoustnutí, poté směs odstavíme a necháme zchladnout. Smetanu vyšleháme, poté zašleháme i mascarpone a žloutkovou směs. Uvařenou kávu smícháme s amarettem, do této směsi namáčíme perníčky a skládáme je do pekáčku nebo do menších misek pro jednoporcový dezert. Až budeme mít celé dno pokryté perníčky, naneseme krém a přidáme další vrstvu perníčků namáčených v kávě a amarettu. Přidáme další krém a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém, krémová vrstva by měla být navrchu. Zbylé perníčky nastrouháme a dezert jimi posypeme. Tiramisu necháme rozležet v lednici alespoň 12 hodin.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.