Velikonoční pečení

Velikonoce jsou i v dnešním uspěchaném světě stále pevně spjaty s tradicemi. Mezi ně patří nejen pletení pomlázky, barvení vajíček a koledování, ale také pečení velikonočního pečiva. I když už dnes není problém sehnat mazance, jidáše a beránky v obchodě, domácí pečení má stále něco do sebe. Pokud máte trochu času a hlavně dost chuti, vyzkoušejte naše recepty.

O Velikonocích se samozřejmě peče i nádivka, maso a další dobroty, my se ale zaměříme na sladké pečení. Spoustu dalších receptů nejen na zmíněné velikonoční pokrmy najdete na našem webu o Velikonocích nebo v příslušné kategorii tohoto webu.

Obrázek

Piškotový beránek

Receptů na velikonočního beránka existují stovky. V kuchařských knihách, časopisech i na internetu jsou k nalezení recepty využívající těsto třené, piškotové, šlehačkové, tvarohové i lité s kypřicím práškem. Liší se nejen použitými surovinami, a tedy i chutí, ale také mírou náročnosti. My jsme zvolili piškotové těsto, které je podle nás vhodnou volbou pro každého, kdo touží po tradiční chuti bez zbytečných chemických přísad, ale zároveň si ještě netroufá na těsto třené. Upečeného beránka můžeme jen pocukrovat a okolo krku mu uvázat barevnou mašli, anebo ho polít rozpuštěnou čokoládou. Chybí vám forma na beránka? Podívejte se do eshopu ozdobdort.cz, kde nabízí vše co budete k pečení potřebovat. Kompletní nabídku cukrářských potřeb najdete zde.

  • 7 vajec

  • 190 g polohrubé mouky

  • 65 g moučkového cukru

  • šťáva a kůra z jednoho citronu

  • špetka soli

  • 2 rozinky nebo mandle

Oddělíme žloutky od bílků a žloutky spolu s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny (můžeme přidat i bílek z jednoho vejce), to bude trvat 20 až 30 minut. Poté všleháme citronovou kůru a šťávu a po částech také mouku, vždy, když nám těsto příliš zhoustne, přimícháme lžíci horké vody. Poté si v jiné míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu (předem zkontrolujeme, zda jsou metly i samotná mísa dobře omyté a oschlé). Sníh nakonec zlehka vpravíme do žloutkového těsta, už nepoužíváme mixér, těsto jen jakoby překládáme měchačkou nebo stěrkou. Dobře promísené těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka, pečeme ho v troubě vyhřáté na 180°C po dobu asi 45 minut.

Obrázek

Mazanec

  • 500 g hladké mouky

  • 125 g másla

  • 90 g krupicového cukru

  • 30 g čerstvého droždí

  • 250 ml mléka

  • 2 vaječné žloutky + 1 vejce na potření

  • kůra z poloviny citronu

  • hrst rozinek

  • hrst sekaných loupaných mandlí

  • hrst mandlových lupínků

  • špetka soli

Mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme lžíci cukru odebranou z navážených surovin a zaprášíme trochou mouky. Nádobu přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek, to bude trvat cca 20 minut. Poté do mísy prosejeme mouku, přimícháme zbytek krupicového cukru, citronovou kůru a špetku soli. Máslo rozehřejeme, nesmí ale být horké, a přidáme ho k mouce, stejně jako vzešlý kvásek. Vše promícháme a buď ručně, anebo hnětacím hákem robotu nebo mixéru vypracujeme nelepivé těsto. Do něj vpracujeme rozinky a sekané mandle, vložíme zpět do mísy, překryjeme utěrkou nebo potravinovou folií a necháme vykynout (1 až 2 hodiny). Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, který svrchu nařežeme do tvaru kříže, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Mazanec pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 40 minut. To, zda je již mazanec upečený, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed bochníku – pečivo je hotové, když po vytažení na špejli nezůstávají zbytky těsta. Pokud povrch mazance již začíná nepříjemně tmavnout, avšak vnitřek ještě není upečený, přikryjeme mazanec alobalem a pečeme dál.


Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.