Zdravý životní styl pro seniory: Pohyb a výživa

Abychom si mohli volný čas v pokročilém věku užívat naplno, musíme něco udělat pro své zdraví. V tomto životním období je na něj ostatně nezbytné myslet dvojnásob. Jak se v důchodovém věku zdravě hýbat a stravovat?

S pohybem nesmíte přestat, pozor ale na intenzitu

Pravidelný pohyb je zdravý v každém věku. Stejně tak jako sedavý životní styl neprospívá nikomu v dětství ani v dospělosti, není žádoucí ani v seniorském věku.

Jakmile totiž „zlenivíme“ a přestaneme své tělo používat, mnohem rychleji ochabuje naše svalstvo, šlachy,ale i klouby a srdce. Když se pak vrátíme do zátěže, nějakou dobu trvá, než si tělo opět přivykne. V pokročilém věku už si ale přivyknout nemusí.A proto je nezbytné pravidelně tělo každý den zatěžovat, aby nám nepřestalo sloužit.

Adrenalinové sporty už přenechte mladším. V důchodovém věku jsou ideální variantou dlouhé procházky, plavání či jízda na kole. Záleží na tom, co vám tělo dovolí. Své limity zkoušejte jen velice opatrně, přecenění vlastních schopností může vést k fatálním úrazům, které vás mohou z běžného života na dlouhou dobu zcela vyřadit – návrat by pak byl ještě těžší.

Pozor na typicky nezdravé potraviny

Zejména pokud vás trápí nějaké chronické onemocnění – máte problémy se srdcem, zvýšený cholesterol, cukrovku a podobně – měli byste se vyvarovat některým druhům potravin. Většinou platí, že o nezbytnosti úpravy jídelníčku vás informuje lékař. Důsledně dbejte jeho rad, jinak si můžete zdravotní stav výrazně zkomplikovat.

I pokud vás ale nic netrápí, stále platí, že byste se měli držet spíše zdravého jídelníčku. Tučné či sladké pokrmy si dopřejte jen jednou za čas. Místo toho zařaďte do jídelníčku více ryb, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny.

Servírujte si spíše menší porce pětkrát až šestkrát denně. Místo instantních a silně zpracovaných pokrmů preferujte kvalitní čerstvé potraviny.

Myslete na pitný režim

Často se stává, že senioři zapomínají na pitný režim. Zejména v horkých letních dnech se jim pak může vinou lehké dehydratace zatočit hlava. I nevinný pád přitom může vést k vážnému zranění. Pokud na pití nezapomínáte, ale bráníte se mu úmyslně třeba kvůli inkontinenci, rozhodně nejde o správné řešení. Vaše obavy vyřeší inkontinenční vložky, které případný únik moči zachytí.

Na doplňky stravy není pozdě

Co byste na rozdíl od adrenalinových sportů neměli přenechat mladším, jsou doplňky stravy. I v pokročilém věku je dobré myslet na vitaminy a minerály, které mohou vašemu tělu chybět. Stejně tak je vhodné v případě potřeby doplnit bílkoviny nebo třeba vlákninu. Tělo potřebuje v každém věku dostatek živin na regeneraci a stáří není výjimkou.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.