Domácí pekárna
Pokud chcete mít svůj vlastní čerstvý chléb, pak je pro jeho výrobu domácí pekárna ideální přístroj, který ušetří námahu, čas i finance.
Kuchařská škola
Domácí pekárny patří mezi oblíbené domácí elektrospotřebiče – čerstvé domácí pečivo je prostě mnohem chutnější a často i zdravější, než kupované. Domácí pekárnu nemusíte využít jen na pečení chleba, je v ní možné třeba jen připravit těsto a z něj pak upéct například rohlíky, buchty…
Moderní domácí pekárny mají několik programů na různé činnosti, digitální displeje, časové spínače a další prvky pro snadnou obsluhu, složitá není ani jejich údržba.
Domácí pekárna se po nastavení programu postará o vše, co je k výrobě chleba potřeba – hnětení, kynutí a pečení. Programů má každý typ pekárny několik, liší se nejen podle druhu pečiva, ale i podle doby pečení.
Základní programy domácích pekáren
- Běžný chléb - cca 3 hodiny
- Celozrnný chléb - cca 3 hodiny 40 minut
- Bílý francouzský chléb - cca 3 hodiny 50 minut
- Sladký brioškový chléb - cca 3 hodiny
- Koláče apod. pečivo - cca 2 hodiny
- Samostatná příprava těsta - cca 1 hodina 30 minut
- Samostatné pečení bez přípravy těsta - cca 1 hodina
Propečení kůrky – v receptech je uváděn výběr barvy kůrky - stupeň jejího propečení – tuto funkci ale některé typy domácích pekáren nemají
Pečení domácího chleba
Princip pečení chleba je v podstatě u všech typů pekáren stejný
- do pečící nádoby se umístí mísící nástavce
- odměří se suroviny podle receptu
- do nádoby se nalije požadované množství tekutiny, při dá sůl, cukr a další přísady mimo droždí
- vše v nádobě se posype moukou
- do nádoby se přidá droždí
- pečící nádoba se vloží do přístroje
- zvolí se program a stupeň propečení kůrky
- po ukončení programu se chléb vyklopí a nechá na mřížce vychladnout
I když je hnětení, kynutí i pečení prováděno automaticky, může být výsledek nedokonalý – chléb může být propadlý nebo překynulý, nedopečený nebo příliš upečený apod. Chyba v takovém případě ale není v přístroji, je většinou zaviněna špatným dávkováním surovin nebo jejich kvalitou.