Domácí pekárna

Pokud chcete mít svůj vlastní čerstvý chléb, pak je pro jeho výrobu domácí pekárna ideální přístroj, který ušetří námahu, čas i finance.

Kuchařská škola

Domácí pekárny patří mezi oblíbené domácí elektrospotřebiče – čerstvé domácí pečivo je prostě mnohem chutnější a často i zdravější, než kupované. Domácí pekárnu nemusíte využít jen na pečení chleba, je v ní možné třeba jen připravit těsto a z něj pak upéct například rohlíky, buchty…

Moderní domácí pekárny mají několik programů na různé činnosti, digitální displeje, časové spínače a další prvky pro snadnou obsluhu, složitá není ani jejich údržba.

Domácí pekárna se po nastavení programu postará o vše, co je k výrobě chleba potřeba – hnětení, kynutí a pečení. Programů má každý typ pekárny několik, liší se nejen podle druhu pečiva, ale i podle doby pečení.

Základní programy domácích pekáren

Obrázek

  • Běžný chléb - cca 3 hodiny
  • Celozrnný chléb - cca 3 hodiny 40 minut
  • Bílý francouzský chléb - cca 3 hodiny 50 minut
  • Sladký brioškový chléb - cca 3 hodiny
  • Koláče apod. pečivo - cca 2 hodiny
  • Samostatná příprava těsta - cca 1 hodina 30 minut
  • Samostatné pečení bez přípravy těsta - cca 1 hodina

Propečení kůrky – v receptech je uváděn výběr barvy kůrky - stupeň jejího propečení – tuto funkci ale některé typy domácích pekáren nemají

Pečení domácího chleba

Obrázek

Princip pečení chleba je v podstatě u všech typů pekáren stejný

  • do pečící nádoby se umístí mísící nástavce
  • odměří se suroviny podle receptu
  • do nádoby se nalije požadované množství tekutiny, při dá sůl, cukr a další přísady mimo droždí
  • vše v nádobě se posype moukou
  • do nádoby se přidá droždí
  • pečící nádoba se vloží do přístroje
  • zvolí se program a stupeň propečení kůrky
  • po ukončení programu se chléb vyklopí a nechá na mřížce vychladnout

I když je hnětení, kynutí i pečení prováděno automaticky, může být výsledek nedokonalý – chléb může být propadlý nebo překynulý, nedopečený nebo příliš upečený apod. Chyba v takovém případě ale není v přístroji, je většinou zaviněna špatným dávkováním surovin nebo jejich kvalitou.

 

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.