Ledová bílá poleva
Kuchařská škola
Ledová bílá poleva se připravuje poměrně snadno a rychle. Mohou se využít na konečnou povrchovou úpravu dortů a mnoha dalších druhů sladkého pečiva, velmi často se používají na vánoční cukroví.
Základní ledová bílá poleva se může přidáním dalších ingrediencí obměňovat na mnoho jiných chutí, ale třeba i barev.
Při potahování dortu nalijeme polevu do středu a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách, kde se pak rozetře. Na drobné pečivo se nanáší lžičkou – poleva se krouživým pohybem nechá roztéct ze středu ke krajům.
Bílé ledové polevy je potřeba zpracovat co nejrychleji, protože rychle tuhnou.
Domácí příprava ledové polevy
Základní bílá ledová poleva
Suroviny
- 180 gramů moučkového cukru
- 3 až 4 lžíce horké vody
- 1 lžička rozehřátého másla
Postup
Cukr prosejete do misky a přimícháte k němu horkou vodu i rozehřáté máslo. Směs je pak nutné třít tak dlouho, až je poleva dokonale hladká a vláčná
Citrónová ledová poleva
Při přípravě polevy s citrónovou příchutí nahradíte polovinu vody v základním receptu citrónovou šťávou
Čokoládová ledová poleva
Do hotové polevy podle základního receptu se přimíchá 30 až 50 gramů rozehřáté čokolády a poleva se důkladně promíchá
Kávová ledová poleva
Místo vody ze základního receptu se použijí 3 lžíce horké kávy – kávu je nutné přimíchávat postupně.
Likérová ledová poleva
Část vody ze základního receptu se nahradí vybraným likérem – likér se do cukru přidává postupně
Ananasová ledová poleva
Do hotové polevy podle základního receptu se přidá několik kapek ananasové esence