Ledová bílá poleva

Kuchařská škola

Ledová bílá poleva se připravuje poměrně snadno a rychle. Mohou se využít na konečnou povrchovou úpravu dortů a mnoha dalších druhů sladkého pečiva, velmi často se používají na vánoční cukroví.

Základní ledová bílá poleva se může přidáním dalších ingrediencí obměňovat na mnoho jiných chutí, ale třeba i barev.

Při potahování dortu nalijeme polevu do středu a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách, kde se pak rozetře. Na drobné pečivo se nanáší lžičkou – poleva se krouživým pohybem nechá roztéct ze středu ke krajům.

Bílé ledové polevy je potřeba zpracovat  co nejrychleji, protože rychle tuhnou.

Domácí příprava ledové polevy

Základní bílá ledová poleva

Suroviny

  • 180 gramů moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce horké vody
  • 1 lžička rozehřátého másla

Postup

Cukr prosejete do misky a přimícháte k němu horkou vodu i rozehřáté máslo. Směs je pak nutné třít tak dlouho, až je poleva dokonale hladká a vláčná

Citrónová ledová poleva

Při přípravě polevy s citrónovou příchutí nahradíte polovinu vody v základním receptu  citrónovou šťávou

Čokoládová ledová poleva

Do hotové polevy podle základního receptu se přimíchá 30 až 50 gramů rozehřáté čokolády a poleva se důkladně promíchá

Kávová ledová poleva

Místo vody ze základního receptu se použijí 3 lžíce horké kávy – kávu je nutné přimíchávat postupně.

Likérová ledová poleva

Část vody ze základního receptu se nahradí vybraným likérem – likér se do cukru přidává postupně

Ananasová ledová poleva

Do hotové polevy podle základního receptu se přidá několik kapek ananasové esence

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.