Nákup lanýžů
Lanýže jsou drahá, ale výjimečná delikatesa. Poměrně vysoká cena této houby je vyvážena jedinečnou chutí. Největší v přírodě vyrostlý lanýž vážil 1,5 kilogramu a byl prodán za 330 000 dolarů - tedy přibližně 6 milionů korun…
Kuchařská škola
Lanýž je velmi vzácný druh houby, která roste pod zemí v hloubce 15 až 20 centimetrů v blízkosti kořenů některých listnatých stromů. Tvarem připomíná nevzhledný hrbolatý brambor, ale chuťově se mu nic nevyrovná. Lanýž může mít váhu i půl kilogramu a průměr 12 centimetrů, ale na trh se dostávají houby mnohem lehčí a menší.
Druhy lanýžů
Lanýže se rozdělují na tři druhy podle barvy a období
- černý letní a černý zimní je nazýván také périgordský podle regionu Francie, kde roste v kořenech dubů. Daří se mu také v Itálii a ve Španělsku, ale i na některých místech v zemích bývalé Jugoslávie. V těchto státech roste v kořenových systémech buků, ořechů a topolů.
- bílý lanýž roste především v Číně a USA.
Lanýže rostou ve volné přírodě, ale v současné době se už i pěstují. Nejkvalitnější v přírodě rostoucí lanýže pochází z Itálie, většina „uměle“ pěstovaných je z Francie. Vzhledově ani chuťově se lanýže pěstované uměle od vyrostlých v přírodě příliš neliší, protože podmínky růstu mají v podstatě stejné. V případě pěstování člověkem jde spíš o skutečnost, že se místa jejich růstu nemusí hledat, protože tam byly nasazeny.
Při nákupu je důležitá specifická aromatická vůně, celistvost a pružnost houby. Místo původu v podstatě důležité není - lanýže z různých oblastí jsou si chuťově, aromaticky i vzhledově velmi podobné. Nejdražší jsou samozřejmě ty nejkvalitnější z Itálie a Francie.
Lanýže nakupujeme opravdu velmi opatrně nejen s ohledem na cenu, ale i množství.Uchovávat lanýže se nedoporučuje, ideální je co nejrychlejší spotřeba.