Správné obaly a místa na uskladnění potravin
Suroviny a potraviny by měly mít vhodné obaly a být uloženy na místě, které je pro ně vyhovující. Ukládáme je s ohledem na jejich složení, zda jsou sypké nebo tekuté, ale i jak často je používáme. Zvolením správných obalů i místa můžeme ušetřit nejen mnoho času, ale i financí.
Kuchařská škola
Obaly
Obaly se dnes vyrábí z nejrůznějších materiálů a v mnoha tvarech. Nejčastěji se setkáváme s obaly ze skla, plastu, igelitu a papíru v podobě nejrůznějších sklenic, dóz, sáčků nebo krabic…
- Skleněné obaly - různé velké hranaté nebo kulaté dózy nebo sklenice - mají všestranné využití. Vzhledem k praktičnosti a úspoře místa jsou výhodnější hranaté tvary. Vždy bychom je měli pořizovat s víkem, pro kontrolu uskladněných produktů jsou nejlepší z čirého průhledného skla. Skleněné obaly se většinou nehodí k ukládání do mrazničky, některé typy už jsou ale pro tento účel vyráběny. Údržba těchto obalů je velmi jednoduchá.
- Plastové obaly jsou lehké, ve většině případů barevné, průhledné i neprůhledné. Příliš se nehodí pro skladování aromatických surovin, naopak jsou velmi vhodné například pro zmražení masa, zeleniny nebo hotových jídel. Moderní plasty umožňují jejich vložení do mrazničky i mikrovlnné trouby. I platové obaly bychom měli z praktických důvodů kupovat hranaté a uzavíratelné. Plastové obaly se stejně jako skleněné velmi dobře udržují.
- Igelitové obaly se používají asi nejvíce. Setkáváme se s nimi při nákupu nejrůznějšího zboží, ukládáme do nich téměř všechny suroviny a potraviny, i když to v mnoha případech není potřeba, a dokonce to i některým potravinám - například chlebu a pečivu - neprospívá. Různé pevnější igelitové obaly jsou ale také často použitelné i pro skladování, navíc na nich pak vždy najdeme důležité informace o složení nebo datu výroby, spotřeby a trvanlivosti.
- Papírové obaly hlavně v podobě krabic používají výrobci k balení různých surovin, směsí a polotovarů. Sáčky se v současnosti už téměř nepoužívají. Občas se do nich při nákupu ukládá pečivo, kterépak většinou přemístíme do igelitových sáčků, v kterých bychom ho ale uskladňovat neměli. Krabice jako obal na uskladnění potravin v kuchyni můžeme použít, budeme tak mít alespoň přehled o datech výroby, spotřeby a trvanlivosti, ale také o složení.
K uložení obalů s potravinami a surovinami slouží v kuchyni police a poličky, skříně a skříňky, ale i chladnička a mrazák. V některých případech se využívají i spíže a sklepy.
Ukládání surovin a potravin v kuchyni a ve spíži
V kuchyni a ve spíži skladujeme suroviny a potraviny, které potřebují být především v suchém, případně tmavém prostředí, a které potřebujeme mít trvale k dispozici. Nejčastěji používané ukládáme na snadno dostupná místa. Ukládací plochy a místa udržujeme v čistotě, spíž by měla být dobře větraná.
- Sůl a koření skladujeme v skleněných dózách, měli bychom mít naplněnou slánku a pepřenku k servírování. Koření označíme názvem.
- Sójovou, worcesterovou a chilli omáčku ponecháme v původním obalu
- Ocet vinný bílý, červený a ocet balsamikový necháme v originální lahvi
- Olej olivový, případně slunečnicový, řepkový nebo sezamový nepřeléváme
Všechny tyto ingredience skladujeme v kuchyni na suchém a ideálně tmavém místě tak, aby byly vždy k dispozici.
- Chléb a pečivo nejlépe uchováme v speciálních pro ně určených uzavíratelných boxech v suchém prostředí. Igelitové sáčky nejsou vhodné. Pečivo v nich rychle ztrácí svoji konzistenci a rychle plesniví. Chléb zabalíme do látkové utěrky a uložíme řeznou stranou dolů.
- Rýži, těstoviny a luštěniny je vhodné přesypat do uzavíratelných skladovacích skleněných nebo plastových dóz. Můžeme je ponechat v suchém prostředí kuchyňské skříně.
- Mouky, krupičku a cukry přesypeme do uzavíratelných obalů ze skla nebo plastu, ideální jsou s násypkou, a uskladníme na suchém místě v kuchyni
- Kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr,rozinky,mandle apod. můžeme nechat v původních obalech, ale je vhodné je zároveň uložit do nějaké dózy na suchém místě
- Čaj můžeme ponechat v původním obalu, kakao není nutné přesypávat, kávu přesypeme do vzduchotěsné dózy. VVše je vhodné ponechat v kuchyni
- Brambory, cibule, česnek a kořenovou zeleninu skladujeme v boxech na suchém a tmavém místě - nejlépe při zemi ve spíži nebo dole v kuchyňské skříni. Brambory by měly být v přepravce, která má v bočních stěnách otvory. Pokud nejsou ve tmě, přikryjeme je.
- Ovoce ponecháme rozložené v jedné vrstvě nejlépe v plastových přepravkách. Mělo by být umístěno v teplotě, které mu vyhovuje podle druhu
Stav a množství uskladněných surovin a potravin bychom měli kontrolovat průběžně, a případně je alespoň jednou za měsíc doplnit.
Uložení nápojů, ovoce a zeleniny ve sklepě
Ve sklepech skladujeme méně často používané potraviny, nejlépe v různých přepravkách na dobře přístupných policích. Sklep by měl být větraný a větrací otvory zabezpečené proti hlodavcům.
- Nápoje je dobré mít v přepravce, víno by ale mělo ležet.
- Ovoce - jablka, hrušky a další druhy, které je možné uskladnit, rozložíme v jedné vrstvě do přepravek.
- Brambory ponecháme volně ve větší přepravce, která má ve stěnách otvory. Pokud je ve sklepě světlo, přikryjeme je.
- Mrkev, petržel, celer a další kořenovou zeleninu je vhodné napíchat do přepravky s pískem.
- Saláty a listovou zeleninuzavěsíme do sítěk.
- Zavařeninyukládáme k sobě podle druhů, nejstarší necháváme vpředu.
Uskladněnou zeleninu a ovoce průběžně kontrolujeme, nahnilou okamžitě vyhodíme.
Skladování v chladničce
Chladnička by měla být spíš větší, protože v malé chladný vzduch nedostatečně proudí a uložené suroviny a potraviny se tolik neochlazují.
- Mléčné výrobky - jogurty, sýry apod. ponecháme v původních obalech a uchováváme je v horní části. Na sýry je u některých chladniček zvláštní přihrádka ve dvířkách.
- Máslo můžeme dát v obalu ještě do samostatné uzavíratelné dózy.
- Rostlinné tuky, majonézy, kompoty, konzervy a podobné produkty ponecháme v původním obalu a uložíme do střední a horní části chladničky.
- Vejce ukládáme špičkou dolů do speciálních plat, která bývají součástí vybavení lednice.
- Nespotřebované suroviny a pokrmy uložíme do plastových nebo skleněných uzavíratelných dóz a dáme do prostřední nebo spodní části chladničky.
- Maso, drůbež, ryby a uzeniny ukládáme do spodní části, kde je nejnižší teplota. Můžeme je nechat zabalené například v mikroténu, nebo vložit do plastových, případně skleněných uzavíratelných dóz.
- Ovoce a zeleninu skladujeme v speciálních boxech ve spodní části chladničky. Exotické plody, citrusy, brambory, rajčata, okurky a další zeleninu, která obsahuje větší množství vody ale do chladničky pokud možno neukládáme, protože chladné a vlhké prostředí jim škodí.
Mrazící box u chladniček nemá většinou velký obsah. Je využitelný především krátkodobé uchování zmrazených potravin - nejčastěji masa nebo ryb, které sem ukládáme buď v původním obalu, nebo v plastových dózách.
Suroviny a potraviny v chladničce je nutné průběžně kontrolovat a doplňovat, ale také samozřejmě spotřebovat.
Uchování potravin v mrazničce
Do mrazničky ve většině případů ukládáme potraviny na delší dobu.
- Maso, drůbež a ryby mrazíme v plastových uzavíratelných dózách. Skleněné nejsou většinou vhodné, protože může dojít vlivem nízkých teplot k jejich prasknutí. Obaly je dobré označit druhem masa a datem, kdy bylo do mrazničky uloženo. Ukládáme je nejlépe do střední části.
- Polotovary - předsmažené bramborové hranolky, zeleninové směsi, těsta na pizzu apod. můžeme ponechat v původním obalu. Nejvhodnější místo je spodní část mrazničky.
- Hotová jídla určená k zmrazení a pozdější konzumaci skladujeme ideálně v horní části mrazničky v plastových uzavíratelných obalech. Nejvhodnější jsou takové, které je možné použít zároveň i do mikrovlnné trouby.
Potraviny v mrazničce bychom neměli uchovávat déle než jeden rok.