Gulášová zvěřinová polévka
180 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 2kusyJalovec
- 40gramůCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 300gramůSrnčí maso pečené
- 200gramůBrambory
- 3kusyCibule
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPaprika červená
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaMajoránka
- 100gramůOlivy černé
- 2kusyČesnek
- 4lžíceSmetana zakysaná 14%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
779 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
22 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
14 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Zvěřinové gulášové maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky.
- 2Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
- 3V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem téměř dozlatova, přidáme maso, červenou papriku, promícháme a dusíme asi 7-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu a když přijde k varu, přidáme podle chuti sůl, kmín, majoránku a vaříme pomalu 45-60 minut. 20 minut před dokončením přidáme brambory a pokrájené černé olivy (nakládané).
- 4Každou porci podáváme s 1 lžicí zakysané smetany.
- 5Zvěřinový bujon [28678]:
- 6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.