Jarní bylinkový zvěřinový vývar
150 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 200gramůMrkev kořen
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 2kusyJalovec
- 40gramůCeler - nať
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 100gramůČesnek medvědí
- 50gramůŘeřicha
- 50gramůKopřiva
- 100gramůŠťovík
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2kusyCibulka jarní
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř citronový
- 1špetkaZázvor mletý
- 200gramůBrambory rané
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
638 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
19 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
13 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Jarní bylinky: Česnek medvědí, řeřichu, mladé kopřivy a listy šťovíku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
- 2Očištěné a omyté brambory (nejlépe nové) pokrájíme na kostičky. Očištěnou jarní zelenou cibulku pokrájíme na kroužky.
- 3V hrnci si rozehřejeme máslo a bylinky s cibulkou krátce podusíme. Přimícháme k nim špetku mletého zázvoru, mletou papriku a zalijeme 1 litrem zvěřinového bujonu. Když přijde k varu, přidáme brambory, zmírníme teplotu a vaříme 7-10 minut.
- 4Polévku dochutíme solí, špetkou citronového pepře a podáváme.
- 5Zvěřinový bujon [28678]:
- 6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.