Lasagne bezlepkové
90 min.
Ingredience
- Na lasagne
- 30gramůMouka bezlepková
- 1kusVejce slepičí
- 0,75lžičkaXantanová guma
- 1lžíceOlej olivový
- 0,25lžičkaSůl
- Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]
- 1kusCibule
- 6kusůHřebíček
- 45gramůMargarín
- 450mililitrůMléko sójové
- 30gramůMouka bezlepková
- 6kusůPepř černý celý
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50gramůPetržel - nať
- 2lžíceSmetana sójová
- 0,25špetkaSůl
- Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]
- 1kusBobkový list
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 300gramůHovězí maso mleté
- 100gramůJátra kuřecí
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1lžíceOlej olivový
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50gramůPetržel - nať
- 2lžícePyré rajčatové
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 2lžíceSmetana sójová
- 0,25špetkaSůl
- 50gramůSýr sójový - Tofu
- 100gramůŠpagety
- 55gramůŠunka parmská
- 150mililitrůVíno bílé
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
537 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
19 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
4 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Na válu smícháme mouku s xanthanovou gumou a solí. Přidáme vejce a olej, zapracujeme. Vytvoříme tužší těsto, které rozválíme do hladka. Zabalíme do potravinářské fólie, ponecháme 30 minut odpočinout, poté rozválíme do šesti plátů o velikosti asi 15 x 7,5 centimetru. Tyto pláty ještě rozválíme a necháme zaschnout na válu.
- 3Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]: do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme na olej, 2 minuty smažíme do zlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno rozsekaný česnek, smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
- 4Zbytek oleje zahřejeme, vložíme mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky, přidáme omytá a na kousky pokrájená kuřecí játra. Osmahneme, přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky rozkrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek.
- 5Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Poté vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut.
- 6Podle návodu na obalu si uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským Parmezánem.
- 8Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: do kastrolu vlijeme sójové mléko, přidáme oloupanou cibuli (napíchanou hřebíčky), kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, následně ji odebereme, mléko přecedíme.
- 9Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
- 10Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.
- 11Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.
- 13Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragů. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Poté vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme, vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragů, navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem Tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.