Lasagne pro alergiky
350 min.
Ingredience
- Na lasagne
- 280gramůLasagne bezvaječné
- 55gramůSýr sójový - Tofu
- 3lžíceOlej kukuřičný
- Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]
- 1kusCibule
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 6kusůHřebíček
- 45gramůMargarín
- 450mililitrůMléko sójové
- 30gramůMouka bezlepková
- 6kusůPepř černý celý
- 50gramůPetržel - nať
- 2lžíceSmetana sójová
- Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]
- 1kusBobkový list
- 1kusCibule
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej olivový
- 300gramůHovězí maso mleté
- 100gramůJátra kuřecí
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50gramůPetržel - nať
- 2lžícePyré rajčatové
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 2lžíceSmetana sójová
- 1špetkaSůl
- 55gramůSýr sójový - Tofu
- 100gramůŠpagety
- 55gramůŠunka parmská
- 150mililitrůVíno bílé
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
543 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
23 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
4 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Ragú po boloňsku pro alergiky [56463]:
- 2Do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme ji na olej a 2 minuty smažíme dozlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno nasekaný česnek a smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem vyjmeme z pánve a dáme stranou.
- 3Zbytek oleje zahřejeme a vložíme na něj mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky. Přidáme omytá a na kousky nakrájená kuřecí játra. Osmahneme a přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky nakrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek.
- 4Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Pak vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut.
- 5Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským parmezánem.
- 7Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]:
- 8Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme oloupanou cibuli napíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odebereme, mléko přecedíme.
- 9Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
- 10Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.
- 11Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.
- 13Troubu předehřejeme na 190 °C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragú. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Pak vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme a vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragú a navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.