Marinovaná vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory
115 min.
Ingredience
- 600gramůVepřová panenka
- 0,25lžíceLibeček
- 100mililitrůOlej rostlinný
- 0,5lžíceKerblík
- 0,5lžíceKoriandr čerstvý
- 0,5lžícePetržel - nať
- Na brambory
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 500gramůBrambory
- 2stroužkyČesnek
- 0,25lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaSůl
- Na houby
- 400gramůHouby čerstvé
- 100gramůMáslo čerstvé
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 60gramůŠalotka
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1022 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
85 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
6 g
Cukr
29 mg
Postup přípravy
- 1Bylinky drobně nasekáme a promícháme s třemi lžícemi oleje. Směsí potřeme vepřovou panenku a pod fólií necháme přes noc marinovat.
- 2Druhý den oloupeme syrové brambory, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vmícháme prolisovaný česnek a smetanu. Směs vlijeme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 130°C pečeme zhruba 70 minut.
- 3Marinovanou panenku osolíme a zprudka osmažíme na zbylém oleji, až maso zezlátne. Maso přeložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 80°C necháme 15 minut zatáhnout.
- 4V mezičase nakrájíme očištěné houby, šalotku, osolíme, opepříme a podusíme na másle. Zhruba dvě třetiny směsi odebereme a držíme na teple. Do zbylé směsi vlijeme smetanu a za občasného míchání vaříme, až se smetana zredukuje na polovinu. Poté smetanovou směs rozmixujeme dohladka.
- 5Maso servírujeme nakrájené na plátky s přílohou gratinovaných brambor, které úhledně naporcujeme, a přelité smetanovou houbovou omáčkou a přidáme podušené houby.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.