Pečená polenta se čtyřmi sýry
115 min.
Ingredience
- 1500mililitrůVoda pitná
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaTymián sušený
- 10gramůSůl
- 300gramůPolenta
- 75gramůMáslo čerstvé
- 36mililitrůOlej olivový
- 15gramůRozmarýn čerstvý
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 200gramůSýr Gorgonzola
- 250gramůSýr Taleggio
- 250gramůMascarpone
- 100gramůSýr Parmezán
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
815 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
49 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 11,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila.
- 2Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme.
- 3Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout.
- 4Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata.
- 5Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku.
- 6Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- 7Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu.
- 8Vše pečeme 30 minut.
- 9Před servírováním necháme 10 minut odstát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.