Pečená polenta se čtyřmi sýry

115 min.
Itálie

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
815 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
49 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    1,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila.
  • 2
    Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme.
  • 3
    Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout.
  • 4
    Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata.
  • 5
    Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 7
    Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu.
  • 8
    Vše pečeme 30 minut.
  • 9
    Před servírováním necháme 10 minut odstát.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.