Rožnovský kapr načerno
80 min.
Ingredience
- 800gramůKapr obecný
- 1litrVoda pitná
- 2lžíceOcet kvasný lihový
- 2kusyCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2kusyBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 2lžičkySůl
- 50gramůMrkev kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůPetržel - nať
- 1lžíceLibeček
- 100gramůPerník
- 1,5lžíceCukr krupice
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePovidla švestková
- 2lžíceDžem rybízový
- 10kusůŠvestky
- 2lžíceHrozinky
- 2lžíceOřechy vlašské
- 50gramůMandle
- 1,5lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
744 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
38 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
6 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Kapra očistíme, omyjeme, rozporcujeme na větší kusy, bez hlavy a ocasu ho dáme do hrnce s litrem vody, octem, celou očištěnou cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí (1,5 lžičky). Pomalu vaříme 10 - 15 minut, potom rybu opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou. Vývar přecedíme.
- 2Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a malou snítku libečku. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, libeček krájíme také nadrobno. Perník nastrouháme. V pánvi roztopíme cukr (1 lžíce) a stálým mícháním upražíme světlejší karamel, který zředíme 1 dl rybího vývaru.
- 3V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli se zeleninou, promícháme a krátce osmažíme. Přilijeme vývar (4,5 dl), přidáme perník, zředěný karamel, švestková povidla, rybízový džem, promícháme a pomalu vaříme 30 minut.
- 4Mezitím omyjeme sušené švestky s hrozinkami a pokrájíme je na menší kousky, stejně tak i vlašské ořechy i oloupané mandle.
- 5Uvařenou omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí (asi 0,5 lžičky), cukrem (1 lžíce), citronovou šťávu, přidáme pokrájené švestky s hrozinkami, mandle a ořechy. Krátce, přibližně 5 - 7 minut povaříme, vložíme kousky kapra, necháme prohřát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.