Skopový guláš z Valašska
85 min.
Ingredience
- 2,5litryVoda pitná
- 2lžíceSaturejka
- 1lžíceLibeček
- 5kusůNové koření celé
- 2kusyBobkový list
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 3kusyCibule
- 1kusChilli paprička
- 50gramůAnglická slanina
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 500gramůBrambory
- 3stroužkyČesnek
- 100gramůSádlo vepřové škvařené
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžíceMajoránka
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaPolévkové koření Maggi
- 300gramůChléb konzumní
- 800gramůSkopová krkovička
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,25kusCeler bulvový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
765 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
54 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Skopové maso vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na větší kusy, i s kostí vložíme do 1,5 litru vařící vody. Přidáme omytou snítku libečku, nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme pomalu pod poklicí - přibližně 30 minut - do poloměkka. Pak maso i kost vyjmeme, vývar přecedíme.
- 2Očištěné cibule pokrájíme nadrobno, chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, krájíme na malé kostičky. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, česnek oloupeme a prolisujeme.
- 3V hrnci na rozpáleném sádle krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme, zpěníme ji do růžova, přidáme pokrájenou zeleninu, chilli papričku, vše posypeme sladkou paprikou, pepřem, promícháme a přidáme rajský protlak. Znovu promícháme a doložíme maso, kosti, brambory, česnek, majoránku, sůl, přilijeme 7 dl vody a pomalu vaříme do měkka.
- 4Uvařený guláš dochutíme kořením Maggi. Měl by mít konzistenci hustší polévky. K horkému guláši podáváme chleba.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.