Slepice zadělávaná na zázvoru a kari
210 min.
Ingredience
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 50gramůZázvor celý
- 1lžičkaKari koření
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 0,5kusFeferony
- Bešamelová omáčka [2846]
- 1kusBobkový list
- 2kusyCibule
- 3kusyHřebíček
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř bílý
- 12lžicSmetana 12% (konzumní)
- 1špetkaSůl
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 500mililitrůMléko polotučné
- Slepičí bujón [28675]
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 1lžíceLibeček
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
690 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
24 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Bešamelová omáčka [2846]:
- 2Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
- 3Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
- 5Slepičí bujón [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 7Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.
- 9Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.