Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou
170 min.
Ingredience
- Krusta
- Na restované maso a rajčata
- 70gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaOlej chilli
- 8kusůRajčata
- 1lžíceOlej olivový extra panenský
- Vařené maso
- 400gramůTelecí kýta
- 1lžíceČesnekové máslo
- 3lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 1kusTelecí slezina
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceKerblík
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceSaturejka
- 5decilitrůVývar zeleninový
- 5centilitrůSherry brandy
- 1kusPórek
- 1kusBobkový list
- 3lžičkyPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
40 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Telecí kýtu omyjeme, osušíme, potřeme rozpuštěným česnekovým máslem, maso z každé strany osolíme a opepříme. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie, kterou propíchneme vidličkou na 2 místech. Telecí slezinku 2x spaříme horkou vodou. Oškrabeme vrchní část, znovu opláchneme. Bylinky (tymián, kerblík, rozmarýn a saturejku) omyjeme pod tekoucí vodou, rozdělíme na poloviny, jednu část bylinek svážeme, druhou odložíme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar se Sherry brandy. Vložíme do něj zabalené maso, svázané bylinky, slezinku, očištěný pórek, bobkový list a celý pepř. Maso pomalu vaříme při mírnější teplotě přibližně hodinu. Slezinu vaříme jen 30 - 35 minut, vyjmeme ji vývaru tudíž mnohem dříve.
- 2Zatímco vaříme maso se slezinou, připravíme bylinkovou krustu: čerstvé snítky bylinek drobně pokrájíme a dáme do misky. Šalotky očistíme, drobně pokrájíme. Bílý čerstvý chléb nastrouháme nebo prsty rozmělníme, v pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku, zpěníme ji. Přimícháme bylinky, prolisovaný česnek, když šalotka začne zlátnout, přimícháme nastrouhaný chleba, pepř a podle chuti sůl. Ještě nadrobno pokrájíme petrželovou nať, přidáme ji do pánve, ale už nesmažíme. Směs promícháme, jakmile vyjmeme uvařenou slezinku, celou ji potřeme Dijonskou hořčicí, položíme na talíř a navrstvíme po celém povrchu bylinkovou krustu. Prsty ji do slezinky vtlačíme a upravíme povrch.
- 3Uvařené maso vyjmeme z vývaru, rozbalíme, v pánvi na rozpáleném olivovém oleji s máslem špalíček masa orestujeme do zlatova. Každou stranu restujeme přibližně 2 minuty. Maso vyjmeme z omastku, dáme na stojánek a necháme ho 5 - 10 minut odpočinout. Do omastku přidáme chilli olej, na něm orestujeme cherry rajčátka (červená i žlutá). Telecí maso nakrájíme na plátky, které ozdobně poklademe na mísu, přidáme k němu slezinku s krustou, ozdobíme cherry rajčátky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.