Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami
130 min.
Ingredience
- 500gramůVepřová plec
- 250gramůVepřový bok uzený
- 1,7litryVoda pitná
- 2,5lžičkySůl
- 500gramůŽemle tuková
- 2stroužkyČesnek
- 6kusůVejce slepičí
- 1lžícePažitka
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceLibeček
- 2lžičkyMajoránka
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2špetkyNové koření mleté
- 500gramůŽemle tmavá
- 2lžíceSádlo škvařené
- 3lžíceStrouhanka
- Kvásek
- 2špetkyCukr krupice
- 3decilitryMléko čerstvé polotučné
- 50gramůDroždí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
965 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
39 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.
- 2Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.
- 3Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.
- 4Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.
- 5Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.
- 6Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.
- 7Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.